Vuk Jeremić
0

"BiH je za Srbiju najbliži i najvažniji susjed"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovara sa šefom bh. diplomatije Svenom Alkalajem, da je došao s jasnom porukom Beograda da Srbija BiH smatra najbližim i najvažnijim susjedom.
  • Učinit ćemo sve da doprinesemo stabilnosti na Balkanu, posebno u BiH, da bi se ubrzao evropski put regiona, poručio je Jeremić.

Na današnjim razgovorima pokazana je dobra volja u teškim okolnostima nakon razgovora o budućnosti i ustrojstvu BiH, kazao je Jeremić, naglasivši da su ti razgovori unutarnja stvar BiH.

Srbija, naglasio je, nije pregovaračka strana i podržat će svaki dogovor koji postignu strane u BiH te smatra da bez dogovora nema rješenja.

Njegova zemlja želi učiniti sve da se pronađe rješenje prihvatljivo za sve u BiH, ali neće prihvatiti nametanja rješenja.

Upitan da li je premijer Republike Srpske proteklih dana bio previše u Beogradu, Jeremić je takve navode nazvao pretjeranim.

Dodik je, međutim, kao demokratski izabrani vođa srpskog naroda u BiH uvijek dragi gost u Beogradu, ali su dobrodošli i predstavnici drugih bh. naroda kojima je poziv uvijek otvoren, kazao je.

Pritom je naglasio da su pitanja kao što su entitetsko glasanje, pravo na referendum, sastav Predsjedništva BiH i drugo stvar dogovora unutar BiH, da će Srbija prihvatiti sve što je dogovoreno, ali ne i nametanja bilo kome.

BiH je bila jedna od tema prilikom razgovora koje je u utorak u Beogradu imao ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, u vrijeme kada su se u Butmiru vodili razgovori o reformama u BiH. Jeremić nije mogao puno govoriti o ruskom stavu, osim da nema nikakvih razlika u stavovima između Beograda i Moskve o političkim pitanjima, uključujući pitanja u regionu Balkana.

  • Srbija i Rusija žele miran i stabilan Balkan, integriran u Evropsku uniju, rekao je.

Kazao je da je Srbija zahvalna BiH na poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i da ona poštuje integritet BiH. Naveo je da je na razgovorima sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, s kojim se sreo prije Alkalaja, pitanje Kosova spomenuto samo u tome da se i njemu zahvalio na poštovanju integriteta Srbije.

Jeremić ne očekuje promjenu stava bilo koje partije u BiH o pitanju Kosova.

  • BiH se zalaže za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i ne vjerujem da će dovesti u pitanje tuđi, upravo kao što i Srbija, boreći se za svoj teritorijalni integritet, neće dovesti u pitanje tuđi integritet, kazao je on.

Jeremić je pozdravio izbor BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, ocijenivši da će sada cijeli region imati svoj glas u najvažnijoj organizaciji na svijetu.

Jedno od otvorenih pitanja između dviju zemalja je i to što BiH već dugo nema ambasadora u Beogradu. Jeremić je naveo da je u toku procedura davanja agremana i da nije u redu da sada o tome javno govori, osim što se nada da će BiH uskoro imati svog ambasadora u Beogradu.

Šef bh. diplomatije Alkalaj je ocijenio da su razgovori s Jeremićem bili prilika za analizu otvorenih pitanja i da se krene na rješavanje onih spornih pitanja koja će doprinijeti poboljšanju međusobnih odnosa.

Naveo je da je izvršen pregled stvari koje su pred dvije zemlje, kao što su približavanje Evropskoj uniji, NATO-u, liberalizacija viznog režima, gdje je Srbija odmakla BiH, ali je i BiH počela s izdavanjem biometrijskih pasoša.

Alkalaj se založio da se što prije krene u rješavanje pritanja granica i imovine firmi iz BiH u Srbiji i obratno. Također je pozvao da se što prije pokrene saradnja u vezi s energetikom.

A sva ova pitanja treba rješavati uz uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je ministar vanjskih poslova BiH.