Sastanak Silajdžić-Davutoglu
0

"BiH je vrlo važno pitanje za Tursku"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, sastao se danas sa Ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutoğluom

Tokom sastanka nastavljeni su razgovori koje su dr. Silajdžić i Ministar Davutoğlu započeli još početkom ove sedmice u Ankari na temu ustavnih i drugih reformi u našoj zemlji.

Ministar Davutoğlu je još jednom naglasio da je stabilnost, funkcionalnost i samoodrživost Bosne i Hercegovine vrlo važno pitanje za Republiku Tursku, te da turska vlada sa ovakvim stavovima nastupa u bilateralnim razgovorima sa drugim državama.

Dr. Silajdžić i Ministar Davutoğlu su se složili da jedino održivo rješenje u Bosni i Hercegovini podrazumjeva punu jednakost svih građana naše zemlje u svim sferama, vladavinu prava, funkcionalnost te, kao rezultat ovih vrijednosti, napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji. Također je konstatovano da bi primjena takvih rješenja znatno poboljšala ekonomsku situaciju u našoj zemlji, te da su takva rješenja u interesu cjelokupne međunarodne zajednice.