Sadik Ahmetović
0

"BiH je spremna za viznu liberalizaciju"

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović susreo se danas u Briselu s komesarkom za unutrašnja pitanja Evropske unije Sesilijom Malstrom.

Ministar Ahmetović i komesarka Malstrom iskazali su zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Čestitajući Ministarstvu sigurnosti i institucijama BiH na dosad postignutom rezultatu u ispunjavanju ovih obaveza, komesarka Malstrom je istakla da Evropska komisija smatra liberalizaciju viznog režima veoma važnom za zbližavanje građana, posebno mladih ljudi.

Kazala je da nema nikakvih sumnji da će se i preostale obaveze iz Mape puta ispuniti do dolaska eksperata početkom jula u BiH da bi procijenili postignuti napredak u tri preostala uvjeta iz liberalizacije viznog režima.

Riječ je o uvjetima koji se odnose na harmonizaciju krivičnih zakona BiH, uspostavu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razmjena podataka između policijskih agencija i tužilaštava, te kontinuirani napredak u izgradnji kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ministar Ahmetović zahvalio je komesarki Malstrom na pozitivnom stavu kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane BiH, te istakao da je BiH imala zahtjevnu Mapu puta, koja je implementirana.

Kako je saopćeno iz Ahmetovićevog kabineta, on je izrazio uvjerenje da će eksperti Evropske komisije tokom boravka u BiH prepoznati postignuti napredak i s ekspertskog nivoa potvrditi da je BiH ispunila sve obaveze iz Mape puta.

Ministar Ahmetović je istakao da će, nakon donošenja odluke o ukidanju viznog režima koju očekuje u jesen ove godine, BiH odgovorno prihvatiti takvu odluku i pokrenuti medijsku kampanju koja će građane upoznati o svim pravima i obavezama koje proizlaze iz takve odluke.

Tokom dvodnevne posjete Briselu, ministar Ahmetović će o viznoj liberalizaciji razgovarati sa članovima Evropskog parlamenta (Tanja Fajon, Doris Pack, Jelko Kacin, Emina Bozkurt, Ana Ibrišagić, Arnaud Danjea i Zoran Taler), a sutra će imati odvojene susrete s ministricom MUP-a Belgije i državnim sekretarom nadležnim za pitanja imigracija.