Pahor u Predsjedništvu BiH
0

"BiH je prosperitetna zemlja"

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su premijera Republike Slovenije Boruta Pahora.

Sastanku je prisustvovao i Davor Vuletić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tokom susreta članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović su izrazili zadovoljstvo posjetom visoke delegacije iz Slovenije s premijerom Borutom Pahorom na čelu, posebno zbog dolaska velikog broja privrednika iz ove zemlje. Oni su kazali da je Slovenija prijateljska zemlja koja pruža podršku BiH u ispunjavanju njenih strateških ciljeva - putu ka NATO-u i Evropskoj uniji. Istakli su važnost ulaska BiH u NATO, jer će to, kako je rečeno, donijeti stabilnost u ovaj dio Evrope.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom sastanka naglasili važnost liberalizacije viznog režima za građane BiH, što bi značilo jasnu poruku da su oni dio Evrope.

Premijer Borut Pahor je istakao da će Slovenija i dalje pružati podršku nastojanjima BiH na njenom putu ka NATO-u i EU, te kazao da je BiH prosperitetna zemlja, što pokazuje i dolazak brojnih slovenskih privrednika koji žele ulagati u BiH.

Na sastanku je istaknuta važnost regionalne saradnje, posebno na putu ka Evropskoj uniji, a bilo je riječi i o konferenciji šefova država i vlada koja će biti održana krajem marta u Sloveniji.