Franco Frattini
0

"BiH je prioritet Italije i Evrope"

Sarajevo-x.com
Franco Frattini
Franco Frattini
Bosna i Hercegovina predstavlja prioritet za Italiju i Evropu, tvrdi talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini i dodaje kako ne bi trebalo "traćiti vrijeme u toku 2010. čekajući na izbore u jesen.

Ove riječi Frattini je izgovorio na otvaranju konferencije 11 zemalja Balkana u Gorici.

Talijan je, javlja agencija ANSA, istakao i to kako je Gorica idealno mjesto za održavanje međunarodnog foruma regije, a kad je u pitanju naša zemlja, on vjeruje da se morati krenuti u pravcu progresa, počevši sa liberalizacijom viznog režima, kao što je bilo i u drugim zemljama Balkana.

"Bosna ostaje najslabija veza u stabilizaciji regije. Ključni problem je okrenuti se od logike Dejtonskog mirovnog sporazuma prema evropskom pristupu. Važno je zatvoriti ured visokog predstavnika", izjavio je Frattini i apostrofirao: "Petnaest godina nakon Daytona u BiH se prave spori koraci ka stabilizaciji."

Talijanski ministar je podvukao važnost konferencije o Balkanu, koja će se u junu održati u Sarajevu, gradu za koji kaže da to "politički zaslužuje", jer je bio simbol rata i sada je simbol obnove.

Konferenciju je inicirala Italija, ali veliki utjecaj na nju imaju Sjedinjene Američke Države i Rusija.