Fadil Banjanović
0

"BiH je od donacija mogla da kupi Japan"

SRNA
Fadil Banjanović
Fadil Banjanović
Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Fadil Banjanović pozvao je danas nadležne institucije u BiH da pokrenu pitanje revizije donacija.

"Od donacija koje je dobila, BiH je mogla da kupi Japan, jednu od najbogatijih zemalja svijeta ali, nažalost, mnoge od tih donacija, kao i projekti za koje su date su upropašćeni", rekao je Banjanović Srni.

On je rekao da, kao čovjek i kao povratnik, želi da se zahvali svim međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama koje su raznim donacijama pomagale održivi povratak, ali da su mnogi koji su dobili donacije svojim nečasnim radnjama sve to upropastili. 

Ističući da su mnogi profitirali u tim nečasnim radnjama, jer kriterijumi raspodjele donacija nisu bili zadovoljavajući, on je naveo primjer "Projekat 1.000 freza za Podrinje", kojim je ovo područje dobilo mogućnost da otvori hiljadu novih radnih mjesta, "a kada se malo analizira raspodjela freza, vidi se da nema ni freza ni radnih mjesta u Podrinju". 

"Umjesto da freze stave u funkciju i obrađuju svoje njive kako bi djeci i sebi obezbijedili skromne uslove za život, mnogi su freze, čija je pojedinačna vrijednost bila oko 10.000 KM, prodavali po 3.000 ili 4.000 KM, čime su napravili krivično djelo", pojasnio je Banjanović. 

On je naglasio da je ranije, a i sada, kao poslanik i povratnik, pokretao inicijativu kod nadležnih državnih, policijskih i drugih institucija da se izvrši inventura gdje je "nestalo" najmanje 150 od 200 freza koje su donirane na zvorničkom području. 

Banjanović je pozvao Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da izvrši reviziju ovih projekata, iza kojih su stajali određeni menadžeri, jer projekti nisu uspjeli, odnosno djelimično su realizovani, i da tačno utvrdi ko je freze prodao, a ko ih je stavio u funkciju. 
"Resorno ministarstvo je odgovorno jer je ono, a ne neka vinogradarska zadruga ili prodavnica `lipa`, vodilo ovu akciju", rekao je Banjanović.

On je rekao da je ovo samo jedan od primjera kako nije trebalo raditi, navodeći i primjer "nečasne obnove kuća" onima koji ih ne koriste, dok stvarni povratnici i dalje žive u podrumima oblijepljenim najlonom i bez struje. 

"Svi oni koji su nečasnim radnjama upropastili donacije trebalo bi da krivično odgovaraju", rekao je Banjanović i još jednom pozvao nadležne strukture u BiH da sa velikom odgovornošću pokrenu pitanje revizije donacija.