Bakir Izetbegović
0

"BiH je napravila veliki napredak od Dejtona do danas"

FENA
Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas napravila je veliki napredak i prešla je težu polovinu puta ka trajnoj stabilnosti, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govoreći na panelu "Petnaest godina kasnije: podsticanje ekonomskog razvoja i integracije s Evropom" u okviru konferencije "Amerika na raskrsnici - Dejtonski mirovni sporazum i početak diplomatije 21. vijeka".

Na ovom panelu učestvovali su još i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država James Steinberg.

Konferenciju u New Yorku organizirao je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država William J. Clinton.

Osvrćući se na izazove proteklih 15 godina, Izetbegović je naglasio da je za izgradnju i očuvanje mira potrebna hrabrost te da su za uspjeh procesa pomirenja, reformi i integracija potrebni hrabri lideri, kako domaći, tako i međunarodni, saopćeno je danas iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je rekao da dosadašnja iskustva pokazuju da je BiH išla naprijed samo onda kada su domaći lideri imali hrabrosti da prave kompromise te kada se međunarodna zajednica odlučno suprotstavljala onima koji su kočili reformske procese.

-Odsustvo volje i odlučnosti uvijek je rezultiralo odsustvom napretka, konstatirao je Izetbegović.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Izetbegović je ocijenio da postoji snažan trend integracija u našoj zemlji i u regiji, ali da postoje i manje snažni, ali opasni pozivi na dezintegraciju, nove entitete, nove podjele, otcjepljenja i slično.

On je naglasio da se svi relevanti akteri moraju odlučno suprotstaviti takvim pozivima te snažno podržati integracione procese.

U tom smislu, još jednom je podvukao da su obnova međunacionalnog povjerenja dijalogom, pomirenjem i dogovorom, izgradnja institucija u skladu s evropskim standardima te ubrzana izgradnja infrastrukture ključni preduvjeti za napredak BiH.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da ova tri procesa izgradnje, u sinergiji mogu kreirati pozitivnu spiralu koja će osigurati trajni mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet za Bosnu i Hercegovinu.