Ahmetović o bezviznom režimu
0

"BiH je mjesto u NATO-u i EU"

SRNA
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izrazio je nadu da će BiH do polovine iduće godine usvojiti sve potrebne zakonske akte kako bi dobila viznu liberalizaciju.

Ahmetović je na tribini pod nazivom "Bošnjaci Podrinja na evropskom putu - NATO, eurointegracije i vizna liberalizacija" naglasio da BiH u ovom momentu treba snažnije da lobira kod zemalja Evrope, naročito kod onih koje očekuju rješenja BiH na ovom putu.

On je najavio da će u tom smislu biti diplomatskih kontakata ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa evropskim zemljama.

"I ja kao ministar bezbjednosti BiH razgovaraću o tim pitanjima sa ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evrope koje glasaju o bijeloj šengen listi za BiH", rekao je Ahmetović, potpredsjednik SDA, koji je na tribini učestvovao umjesto stranačkog lidera Sulejmana Tihića.

On je naglasio da su evroatlanske integracije zajednički sadržilac za sve građane BiH, bez obzira da li žive u Zvorniku, Tuzli, Mostaru, Sarajevu ili na bilo kojem drugom mjestu.

"BiH ima definisane spoljnopolitičke ciljeve i tu postoji konsenzus među svim političkim strankama i narodima BiH, da je ovoj zemlji mjesto u Evropskoj uniji i NATO", rekao je Ahmetović.

Naglasivši da političke stranke treba da dođu do konsenzusa oko onih pitanja koje Evropa postavlja pred BiH, Ahmetović je rekao da BiH mora ući u reformu Ustava, naročito onih dijelova "čije su izmjene neophodne za pristup Evropskoj uniji".

Podsjetivši da BiH ima potpisane sporazme - o evropskom partnerstvu, o stabilizaicji i pridruživanju i liberalizaciji viznog režima, Ahmetović je rekao da Evropska unija ima svoja pravila koja BiH, ako hoće u Evropu, mora prihvatiti.

Tribini su trebalo da prisustvuju lideri SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH - Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija, ali se nisu pojavili zbog obaveza.