Patrick Dewael
0

"BiH je mjesto u Evropskoj Uniji"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kraljevina Belgija želi da uspostavi bolje bilateralne odnose sa BiH, kojoj je mjesti u Evropskoj uniji, rekao je večeras u Banjoj Luci nakon sastanka parlamentarnih delegacija Belgije i RS-a predsjednik belgijskog parlamenta Patrick Dewael.

„Razumijem želju BiH da se pridruži EU, ali treba da se uradi još posla, ali svakako ste dosta uradili po pitanju liberalizacije viznog režima“, ocijenio je Dewael, koji smatra da će, uz još malo napora, biti moguće da se sredinom naredne godine da „zeleno svjetlo“ za bezvizni režim BiH.

Napomenuo je ipak da je to njegovo mišljenje, a da konačan sud donosi Evropska komisija.

Podsjetivši da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti presjedavanje Evropskom unijom, Dewael je, govoreći o redefiniranju Lisabonskog sporazuma, istakao da se u toj zajednici trenutno dešava važna evolucija.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da je za BiH veoma korisno iskustvo Belgije kao složene zemlje i članice EU od njenog osnivanja.

Parlamentarci RS-a informirali su belgijske kolege i o ustavnoj strukturi BiH i o svim kompleksnim pitanjima, koja su sad na dnevnom redu, kao što su Ustav BiH, OHR i evropska budućnost zemlje.