Svjetski dan turizma
19

BiH je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u JI Evropi

Klix.ba
Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i ove godine slavi Svjetski dan turizma – 27. septembar, koji se u 2012. obilježava pod motom “Turizam i održiva energija: Napajanje održivog razvoja”.

Proslavljanje Svjetskog dana turizma ima za cilj podizanje svijesti o ulozi i značaju turizma u svijetu, te prezentiranje utjecaja turizma na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti širom svijeta.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma ima namjeru poboljšati doprinos turizma održivom razvoju. Turizam danas prednjači u nekim od najmaštovitijih svjetskih inicijativa koje se tiču održive energije. Energetski učinkovite nadogradnje aviona, prelazak na obnovljive izvore goriva za avijaciju i putničke krstarice, energetska tehnološka rješenja za hotele, kao i bezbroj drugih inicijativa, stavljaju turizam na čelo puta prelaska na čiste izvore energije, saopćeno je iz ove organizacije.

Taleb Rifai, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), uputio je poruku u povodu Svjetskog dana turizma, a u kojoj se, između ostalog, kaže:

"Inicijative za održive energije u turizmu otvaraju mogućnosti u ekonomiji i radna mjesta za milione ljudi, bilo u sektoru turizma, energetskom ili nekom drugom sektoru. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) došla je do zaključka da ulaganja u održive energije mogu biti visoko isplativa, te da mogu pomoći rast turizma i stvoriti nova radna mjesta. U isto vrijeme, uspostavljanje turističke infrastrukture u zemljama u razvoju donosi i savremene energetske usluge nekim od najugroženijih zajednica u svijetu."

Bosna i Hercegovina se već neko vrijeme smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Evrope. O uspjesima turizma u BiH govori podatak da je u našoj zemlji za prvih sedam mjeseci 2012. godine ostvareno 427.415 turističkih dolazaka, što je za 9,6% više u odnosu na isti period 2011. godine. U ukupno ostvarenom broju dolazaka, učešće stranih turista je 56,9%, a domaćih 43,1%. Broj domaćih turista veći je za 8,5%, dok je broj stranih turista veći za 10,5% u odnosu na prošlu godinu. Najviše je bilo turista iz Hrvatske, a zatim Srbije, Slovenije, Turske, Italije...

Turisti su u BiH u prvih sedam mjeseci 2012. ostvarili 934.563 noćenja, što je više za 9,3% u odnosu na isti period prošle godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće stranih turista je 55,1%, a domaćih 44,9%. Noćenja domaćih turista povećana su za 10,2%, dok su noćenja stranih turista veća za 8,6% u odnosu na isti period 2011. godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, slijede oni iz Srbije, Slovenije, Poljske, Turske... Prosječno zadržavanje turista u prvih sedam mjeseci 2012. je 2,2 noćenja.

Taleb Rifai u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i da će broj međunarodnih dolazaka turista dostići jednu milijardu u 2012. godini i stoga više mora biti učinjeno da se osigura svjetlija energetska budućnost.

"Turističke destinacije i kompanije moraju ubrzati svoj prelazak na tehnologije sa niskom emisijom, prihvatiti postojeće mogućnosti i prevazići konvencionalne opcije u korist održivih energetskih rješenja. Dok proslavljamo Svjetski dan turizma 2012, pozivam sve uključene u turizam – vlade, preduzeća i same turiste – da pomognu ostvarenje UN-ovog cilja: obezbjeđivanje održive energije za sve do 2030. godine i pozicioniranje turizma kao centralne ekonomije u korištenju čiste energije u što skorijoj budućnosti.", navodi se u saopćenju organizacije.