Nikšić s delegacijom MMF-a
0

BiH je dobro prebrodila krizu

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je večeras, u zgradi Federalne vlade, s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef misije Costas Christou.

Misija MMF-a boravi u BiH s ciljem kvartalnog pregleda provedbe "stand by aranžmana“.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a Milan Cuc, razgovarano je o reformi u oblasti boračko-invalidske zaštite, izmirenju obaveza prema demobilisanim borcima, Zakonu o platama, te fiskalnoj situaciji u kantonima.

Na početku sastanka Christu je ocijenio da je tokom protekle dvije godine aktivnog programa sa MMF-om, Bosna i Hercegovina dobro prebrodila krizu.

"Sada vidimo pokazatelje u povećanju rasta industrijske proizvodnje, porastu prihoda od indirektnih poreza i umanjenju fiskalnog deficita. U značajnoj mjeri tome je doprinijela i pomoć međunarodnih finansijskih institucija", kazao je Christu.

Ocjenjujući trenutne aktivnosti Federalne vlade, Christu je posebno istakao pozitivne signale u rješavanju problema nezaposlenosti, privlačenju stranih investicija, reformama i smanjenju javne potrošnje.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je čvrstu opredijeljenost Vlade FBiH na stvaranju ambijenta za privlačenja stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta, uz smanjenje javne potrošnje kroz mjere štednje koje se već provode.

"Namjera nam je da finansijska pomoć MMF-a bude kratkoročne prirode, a ne permanentna potreba. Otpočeli smo teške i značajne reforme, ali smo odlučni da ih provedemo", naglasio je Nikšić.

Govoreći o obavezi Vlade da pripremi rebalans budžeta, federalni premijer je rekao da će to biti urađeno u skladu sa zaključcima Parlamenta i u zahtijevanim rokovima.

Christu je iskazao spremnost misije MMF-a da Vladi stavi na raspolaganje tehničke i savjetodavne kapacitete ove međunarodne finansijske institucije, saopćio je Ured za odnose s javnošću federalne Vlade.