Freedom House
0

BiH je djelimično slobodna zemlja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najnoviji izvještaj organizacije Freedom House o stanju političkih prava i građanskih sloboda širom svijeta pokazuje da je globalna sloboda već petu godinu zaredom u opadanju.

Ovo je najduže razdoblje u kojem se bilježi kontinuiran pad u skoro četrdeset godina koliko se ovaj izvještaj priređuje – 2010. bilježi se pad broja slobodnih zemalja, broja izbornih demokratskih zemalja, kao i sveukupno nazadovanje slobode na Bliskom istoku i u području sjeverne Afrike.

U izvještaju Freedom Housea zemlje su podijeljene u tri kategorije – slobodne, djelimično slobodne i neslobodne. Ocijene su dodjeljivane u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – a kreću se od 1 do 7, s tim da je 1 najviša ocjena.

Ukupno 25 zemalja zabilježilo je tokom 2010. godine značajan pad stepena slobode građana, što je dvostruko više od 11, koliko ih bilježi značajna poboljšanja. Broj zemalja koje se označavaju kao slobodne pao je s 89 na 87, a broj zemalja u kojima građani na demokratskim izborima biraju svoje predstavnike pao je na 115 – 2005. godine taj broj je iznosio 123.

Kina, Iran, Venecuela...

Kao dodatak tome autoritarni režimi, poput onih u Kini, Egiptu, Iranu, Venecueli i Rusiji, nastavili su s pojačavanjem represivnih mjera uz vrlo mali otpor demokratskog svijeta, kaže se u godišnjem izvještau Freedom Housea o stanju slobode u svijetu, prenijela je Voice of America.

"Ovo bi trebao biti poziv na buđenje svim demokratskim zemljama svijeta", izjavio je izvršni direktor Freedom Housea David J. Kramer, dodajući kako "protivnici ne koriste samo raširenu represiju, već to čine i s nezabilježenom agresivnošću i samouvjerenjem, a demokratska zajednica nije dorasla tom izazovu."

Bosna i Hercegovina je ocijenjena kao djelimično slobodna zemlja, s ocjenom četiri za politička prva i trojkom za građanske slobode.

Hrvatska najbolja u regiji

Hrvatska je kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom 1 u kategoriji političkih prava i nešto slabijom ocjenom 2 u kategoriji građanskih sloboda. Slovenija i Mađarska u obje su kategorije ocijenjene s najvišom ocjenom 1. Srbija je u obje kategorije dobila dvojku, a Crna Gora je ocjenjena trojkom za politička prava i dvojkom za građanske slobode.

Četiri zemlje pale su iz kategorije slobodnih u djelimično slobodne, među njima Ukrajina i Meksiko. Meksiko bilježi taj pad zbog nemogućnosti vlade da se nosi s nasiljem krijumčara droga, a Ukrajina zbog propadanja slobode štampe, izbornih prevara i sve većeg politiziranja sudstva. Srednji istok i sjeverna Afrika i dalje su bile regije s najnižim nivoom slobode u 2010. godini, nastavljajući svoj višegodišnji pad s ionako niskih nivoa demokratije.

Imigracijska politika bila je razlog zabrinutosti ove godine u mnogim zemljama, uključujući zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države. Francuska je zabilježila pad građanskih sloboda zbog protjerivanja rumunskih Roma kao i zbog problema s useljenicima s Bliskog istoka i Afrike.

Kirgistan i Gvineja svijetle tačke

Ipak, u ovogodišnjem izvještaju, objavljenom u četvrtak, ima i nekoliko svijetlih tačaka. Kirgistan i Gvineja poboljšali su svoj status iz neslobodnih zemalja u djelimično slobodne, nakon što su u obje zemlje održani slobodni i pošteni izbori, a status su poboljšale i Kenija, Moldova, Niger, Filipini i Tanzanija.

Freedom House objavljuje godišnji izvještaj od 1972. godine, a u ovogodišnji su uključene 194 neovisne zemlje i 14 teritorija.