Skupovi širom zemlje
216

BiH je danas sahranila ljudska prava

Klix.ba
Banja Luka
Aktivisti za ljudska prava mirnim protestnim skupovima u različitim gradovima BiH ukazali su na gruba kršenja ljudskih prava širom zemlje.

Mirnom šetnjom ulicama Sarajeva, Banje Luke i Mostara, uz nošenje improvizovanog kovčega i transparenta “Ljudska prava: počivajte u miru”, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) simbolično su ukazali na stalna kršenja temeljnih ljudskih prava “institucija države na svim nivoima”.

“Građani BiH su svjesni da su njihova ljudska prava ugrožena gotovo na svakom nivou vlasti, ali istovremeno i oni malo znaju i informirani su na koji način mogu da svoja ljudska prava prakticiraju i na kojim instancama trebaju da se obrate da bi ih ispunili”, istakla je Alma Mašić, direktorica YIHR-a.

Mašić je dodala da su građani i aktivisti YIHR-a današnjom akcijom željeli dati i simboličku podršku Prijedorčanima, kojima je bilo zabranjeno održavanje javnog skupa u tom gradu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

“Ovo se simbolično radi kao podrška našim prijateljima i prijateljicama u Prijedoru kojima je načelnik opštine ponovo zabranio javno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. To je već pokazatelj da u nekim dijelovima ove države nemate pravo da se dobrovoljno okupljate i organizujete kao građani i građanke”, kazala je Mašić.

Odbor za obilježavanje 20. godišnjice stradanja nedužnih ljudi opštine Prijedor planirao je da za Međunarodni dan ljudskih prava organizuje mirnu šetnju kroz taj grad, ali je ona nekoliko dana pred obilježavanje zabranjena.

“Ova mirna šetnja je trebala da ukaže na brojna teška kršenja ljudskih prava u Prijedoru na etničkoj osnovi. Policija je ovom zabranom pokazala da radi po diktatu lokalnih vlasti”, navodi se u saopštenju za javnost Odbora za obilježavanje.

Unatoč zabrani javnog okupljanja, grupa građana Prijedora održala je mirni protest želeći da ukažu na kršenje Ustavom zagarantovanog prava na slobodu okupljanja i udruživanja.

Pojedinci okupljeni u Prijedoru na kraju mirne šetnje poručili su da “gdje se krše građanska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost”.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je različitim programima i u Jajcu, Brčkom, Tuzli, Srebrenici i Zvorniku, prenosi BIRN - Justice Report.