BiH
0

BiH "javno" traga za 121 osobom, najviše zbog ratnih zločina, pljački i ubistava

Klix.ba
Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. Najviše osoba se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubistava.

Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih potjernica, u kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

Navode da nadležni organi odlučuju da li je u interesu istrage da raspisivanje potjernice bude javno ili ne.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska tražene osobe da potjernica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i kancelarija Interpola za BiH.

Prema javno objavljenim potjernicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su potjernice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 osoba, zbog trgovine drogom za 19, a 16 potjernica je raspisano zbog ubistva ili pokušaja ubistva.

Međunarodna potjernica se raspisuje kada se utvrdi da je tražena osoba napustila BiH. Ukoliko bude pronađena u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhapšenih po potjernicama.

Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo.

U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i hapšenja odbjeglog zavisi od više faktora.

"Nekada tražena osoba koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi", kažu u Interpolu.

Navode i proceduralne razloge. U zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija, Velika Britanija ili Kanada, koje primjenjuju anglosaksonsko pravo, tražena osoba se hapsi nakon donošenja odluke nadležnog suda, dok se u zemljama koje primjenjuju kontinentalno pravo odbjegli prvo hapsi na osnovu potjernice, a potom se dostavlja ekstradicijska dokumentacija.

Na listi osoba za kojim BiH traga najviše je bosanskohercegovačkih državljana, ali ima i drugih osoba.

Prema podacima s javno objavljenih potjernica, preko Interpola se traga za 159 državljana BiH. Većina njih su osobe za kojim je BiH raspisala potjernice, piše BIRN - Justice Report.