BiH
0

BiH izručila Hrvatskoj Milu Dakića, bivšeg predsjednika SAO Krajine

SRNA
Mile Dakić
Mile Dakić
BiH je u najvećoj tajnosti izručila Hrvatskoj Milu Dakića (80), nekadašnjeg predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, potvrdio je danas Srni njegov advokat Slobodan Perić iz Banjaluke.

"Prema odluci ministra pravde BiH Bariše Čolaka, juče ujutro u najvećoj tajnosti Mile Dakić je izručen Hrvatskoj", istakao je Perić, navodeći da je odluka o izručenju Dakića također donijeta tajno 22. jula, te da o njoj niko nije bio obaviješten - niti Dakić, niti on kao njegov branilac.

Prema njegovim riječima, slučajno su saznali da je Dakić izručen tako što ga je rođak vidio na granici u kombiju tokom transporta za Karlovac.

Perić je rekao da sada treba učiniti sve da se postupak protiv Dakića u Hrvatskoj ponovi i da on bude oslobođen.

"Dakić je osuđen bez ijednog dokaza da je počinio djelo za koje se tereti i Hrvati su svjesni da je osuđen samo zato što je Srbin", istakao je Perić.

On je naveo da nijedan medij u Hrvatskoj nije objavio informaciju o izručenju Dakića "jer znaju kakva je presuda po kojoj je traženo njegovo izručenje".

Perić je podsjetio da je ministar pravde BiH Bariša Čolak bio čvrsto obećao da neće donijeti rješenje o Dakićevom izručenju."Na diplomatskom nivou bio je dogovoren put kako da se izbjegne to izručenje", rekao je Perić.
Ministarstvo pravde Srbije uputilo je protestno pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku zbog ekstradicije Dakića, odnosno jer je Čolak prekršio dogovor od prije mjesec dana da neće donijeti odluku o izručenju Dakića prije konsultacija sa ministarkom pravde Srbije Snežanom Malović. 

Sud u Karlovcu proglasio je 1999. godine Dakića krivim za podstrekavanje na ubistva 1991. na području Vojnića i osudio ga na 20 godina zatvora.

Dakića, koji ima pasoš Srbije, krajem maja uhapsila je Granična policija BiH na prelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju.