Šokantno
0

BiH izbrisana sa Citroenove mape

Sarajevo-x.com
Neće nas začuditi ako neki polupismeni stanovnik neimenovane bantu zemlje nikada nije čuo za Bosnu i Hercegovinu, ne zna njen geografski položaj, jezik koji se u toj zemlji govori, koja je struktura stanovništva, historijsko naslijeđe, kultura... No, očekujemo ili umišljamo da bi znanje Evropljana, dakle stanovnika našeg kontinenta, svakako trebalo biti na puno većem nivou. Pogotovo smo uvjereni da se jednoj ozbiljnoj firmi svjetskog glasa, koja posluje na globalnom tržištu, ne bi smjelo desiti da ne zna gdje se nalazi naša zemlja.

Upravo takvu kardinalnu grešku napravili su predstavnici francuskog proizvođača automobila Citroena kada su na prezentaciji svoga novog modela Citroena C3 u Parizu demonstrirali i svoje 'znanje' iz geografije.

Naime, ova kompanija koja posluje i na našem tržištu, u svom prospektu ima kartu Evrope, a na njoj je Bosna i Hercegovina potpuno izbrisana kao država, ili tačnije otišla je u ruke našim susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

Bez sumnje, ovakav propust svjetski priznate kompanije treba da nas vrijeđa, ali i da nas natjera da se zapitamo šta rade naše diplomate u toj zemlji. Ne pokušavajući ublažiti njihov veliki propust, nameće se logično pitanje šta naš ambasador i njegovi pomoćnici rade na promociji naše države i njenog imidža. U slučaju da ne znate, ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj je Almir Šahović, za većinu ime nepoznato kao i Bosna i Hercegovina francuskom Citroenu.