BiH
0

BiH ispunjava uslove za provođenje Sporazuma o sigurnosti informacija

FENA
Na današnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića s predstavnicima NATO ureda za sigurnost, a nakon uvida u spremnost BiH za razmjenu sigurnosnih informacija između BiH i NATO-a, predstavnici NATO ureda za sigurnost saopštili su da BiH ispunjava uvjete za provođenje Sporazuma o sigurnosti informacija zaključenog između BiH i NATO-a 16. marta 2007. godine.

Naime, u periodu od 21. do 23. augusta 2007. godine obavljena je zvanična posjeta tima za certifikaciju NATO ureda za sigurnost iz Brisela, čiju delegaciju su sačinjavali Thomas E. McKeever, direktor NATO ureda za sigurnost, Giuseppe Bennasi, šef odsjeka za nadzor sigurnosnih politika NATO ureda za sigurnost i Robert Keil, koordinator za sigurnosne politike NATO ureda za sigurnost.

Cilj posjete je bio sagledavanje dostignutog NATO standarda za uručivanja certifikata i početak razmjene povjerljivih podataka između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

NATO tim za certifikaciju obavio je i službene posjete Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH sa ciljem uvida u spremnost istih u sistemu sigurnosti informacija, saopćeno je.