BiH
0

BiH ima uspostavljen sistem za genetički modificirane organizme

FENA
Razmatranje informacije u vezi s potpisivanjem sporazuma s referentnom laboratorijom iz Evropske unije, iz Rima, osnovna je tema današnjeg proširenog sastanka Vijeća za genetički modificirane organizme (GMO) BiH u Sarajevu.

Osim članova Vijeća na sastanku učestvuju direktori Agencije za sigurnost hrane BiH, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, zatim predstavnici entitetskih inspektorata i inspektorata Brčko Distrikta i drugi.

Predsjedavajući Vijeća za GMO Vojislav Trkulja izjavio je novinarima pred početak sastanka da je s laboratorijom iz Rima potpisan sporazum da bude referentna laboratorija za BiH te da četiri bh. ovlaštene ispitne laboratorije, u slučaju pozitivnog nalaza na GMO, mogu poslati uzorke na potvrđivanje u Evropsku uniju prema metodama koje se u ovu svrhu koriste u svijetu.

"Potpisivanju ovog sporazuma je prethodio obiman rad sa stručnjacima iz Italije, koji su pregledali opremu i ispitali kadar u bh. laboratorijama i ustanovili da mi ispunjavamo sve uvjete da možemo da radimo na ispitivanju uzoraka na GMO", kazao je Trkulja.

Osim toga, dodao je, ova laboratorija će BiH pružati stručnu i svaku drugu podršku da BiH može ispunjavati sve propise koji u ovoj oblasti važe u EU.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić je kazao da je u BiH uspostavljen sistem u vezi s pitanjem GMO-a.

"Ne smijemo zaboraviti da BiH prije samo tri godine nije imala zakon o GMO-u, a to je bio veliki zahtjev Evropske komisije. A na osnovu tog zakona formirano je Vijeće za GMO i četiri laboratorije", kazao je.

Po njegovim riječima, sistem funkcionira na taj način da ako se utvrdi da je neki nalaz pozitivan na prisustvo GMO-a, zainteresirane strane mogu zatražiti da se taj nalaz potvrdi.

"Važno je da imamo laboratoriju koja će potvrditi nalaz ako dođe do žalbe bilo koje zainteresirane strane u ovom postupku", kazao je Mačkić.

Upitan može li se govoriti o tome ima li u BiH hrane s GMO-om, Mačkić je rekao da je jasno propisano da svi koji stavljaju na tržište BiH genetički modicifiranu hranu trebaju podnijeti zahtjev Agenciji, a ona da ga uputi Vijeću ministara BiH.

"Mi takvih zahtjeva nismo imali. Možemo govoriti o uspostavljenom sistemu, što je veoma važno. Agencija će dalje, u saradnji s nadležnim institucijama, i druga pitanja uređivati kao u zemljama Evropske unije", rekao je direktor Agencije ta sigurnost hrane BiH.