Austrijsko pravosuđe
0

BiH ima prednost za ekstradicijom Jovana Divjaka

SRNA
BiH će imati prednost pri razmatranju zahtjeva za ekstradicijom penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, s obzirom da je riječ o zemlji u kojoj se desio navodni ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, potvrđeno je iz austrijskih državnih institucija.

Austrijsko pravosuđe do danas nije zaprimilo zahtjeve za ekstradiciju Divjaka, niti od BiH, ni od Srbije, javila je Federalna televizija.

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. marta 1992. godine, kada je ubijeno pet vojnika JNA i jedan civil.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. marta pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 eura, koja je plaćena iz budžeta Kantona Sarajevo.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ranije je izjavio da će Divjak ako bude izručen BiH biti na slobodi.	

"Divjak će biti na slobodi, jer se do sada uvijek odazivao na naše pozive. On se nalazi na nama poznatoj adresi i uvijek nam je dostupan", izjavio je Grubešić.

Ministarstvo pravde BiH saopštilo je ranije da je posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH u srijedu poslalo Austriji zahtjev Tužilaštva BiH za ekstradiciju Divjaka pravosuđu BiH zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.