The Huffington Post o našoj zemlji
1.1k

BiH ima ono što je Evropa izgubila - najčišći zrak i vodu

Klix.ba
Rafting na rijeci Neretvi veoma je zastupljen kod stranih turista
Rafting na rijeci Neretvi veoma je zastupljen kod stranih turista
Američki list The Huffington Post uvrstio je našu zemlju među 13 odabranih destinacija za svjetske avanturiste.

Autor teksta Richard Bangs smjestio je našu zemlju na deveto mjesto dodavši kako "rat ponekad iznjedri dobre stvari".

"Bosna i Hercegovina ima ono što je Evropa izgubila, a resursi u toj zemlji uopće nisu iskorištavani tokom rata. Rezultat toga su najčišće rijeke i zrak, nepregledne šume i netaknuta divljina. Najbolji način da sve ovo osjetite je rafting na rijekama koje su najbolje na Balkanu", piše Bangs.

Osim naše zemlje, na listi njegovih preporuka za posjete su i Južna Amerika (Iguazu, Uskršnji Otok, Machu Picchu, Galapagos), Sjeverna Koreja, Egipat, Nikaragva, Guangdong u Kini, rijeka Zanskar u Ladakhu u Indiji, rijeka Rogue u Sjevernoj Americi, Zambija, Etiopija, Irska, Kostarika i Borneo.

Bangs, američki poduzetnik, svjetski pustolov, međunarodni istraživač rijeka i mnogo puta nagrađivani autor, objavio je u navedenom listu 13 destinacija koje preporučuje za posjetu. Prema njegovim riječima, lista je sastavljena na osnovu njegovog iskustva i boravka u svim navedenim zemljama.

Bio je vođa spustova na više od 35 rijeka u svijetu, uključujući rijeku Jangce u Kini i Zambezi u Južnoj Africi. Objavio je više od 500 tekstova u različitim magazinima, pisao je za Smithsonian, National Geographic, Explorers Club i mnoge druge. Višestruko je nagrađen za svoju knjigu "The Lost River: A Memoir of Life, Death, and Transformation on Wild Water".