Valentin Inzko
0

BiH ima nove mogućnosti

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Nakon teškog perioda stagnacije, rezultati izbora održanih 3. oktobra nude nadu i nove mogućnosti za BiH, navodi visoki predstavnik Valentin Inzko u izvještaju UN.

"Sada je na izabranim političarima da zemlju vrate na reformski put", navodi Inzko u izvještaju koji će u četvrtak ,11. novembra, predstaviti Vijeću sigurnosti UN u Njujorku.

OHR-ov izvještaj obuhvata period od 1. maja do 22. oktobra i u njemu se bosanskohercegovačke vlasti pohvaljuju za napredak u rješavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU. 

"Izvještaj obuhvata i nedavno održane izbore, koje su međunarodni posmatrači ocijenili kao, generalno gledano, slobodne i fer, iako se istražuju žalbe oko izbornih prevara", saopšteno je iz OHR-a. 

Prema Inzkovim riječima, nedavno održani izbori daju novu mogućnost onim političarima koji gledaju naprijed i koji su spremni da rade zajedno i da se fokusiraju na pomirenje i napredak. 

"Predstoji još mnogo posla. Moraju se što je prije moguće oformiti vlasti koje će napraviti program kojim će zemlju vratiti na put evroatlantskih integracija i pozabaviti se teškim ekonomskim izazovima u zemlji", istakao je visoki predstavnik.

 Inzko putuje u ponedeljak, 8. novembra, u SAD kako bi se u Vašingtonu sastao sa visokopozicioniranim zvaničnicima SAD i u četvrtak, 11. novembra, predstavio svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN. 
"Tokom posjete, visoki predstavnik će razgovarati i o problemima sa kojima se BiH suočava, uključujući i porast retoričkih osporavanja suvereniteta i ustavnog poretka BiH, te pravnih i političkih poteza kojima se osporavaju institucije na državnom nivou, nadležnosti i zakonski propisi", kaže se u saopštenju.

Inzko je otputovao u SAD kratko nakon što su BiH posjetili američki državni sekretar Hillari Clinton i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy. 

"Te posjete su znak da BiH ponovo zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj sceni", dodaje se u saopštenju OHR-a.