Catherine Ashton u Sarajevu
0

"BiH ima evropsku perspektivu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton, koja je doputovala večeras u Sarajevo u okviru svoje diplomatske turneje po Balkanu, izjavila je da Evropska unija i njeni međunarodni partneri nikada neće prihvatiti raspad BiH.

"EU je potpuno posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu ove zemlje u njenih trenutnim granicama određenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Nemamo ništa protiv jake Republike Srpske kao dijela funkcionalne države Bosne i Hercegovine, ali ukoliko RS ugrožava funkcioniranje države ili na drugi način potkopava mirovni sporazum nanosi štetu i svojoj vlastitoj budućnosti", kazala je Ashton u intervjuu za sutrašnji broj "Dnevnog avaza"

Po njenim riječima, BiH je na važnoj prekretnici u svom političkom razvoju.

"Ona ima evropsku perspektivu, kao i ostatak zapadnog Balkana. Međutim, ja sam zabrinuta zbog aktuelne političke situacije u BiH; nedostatak napretka, reformi i lokalnog političkog dijaloga su razlozi zbog kojih BiH zaostaje za ostatkom regiona.

Bosna i Hercegovina ima veliku priliku u 2010. godini da krene ka Evropskoj uniji; vi ćete izabrati nove vlade ovog oktobra koje će voditi vašu zemlju naredne četiri godine. Ovo će biti presudno razdoblje za vašu zemlju", kazala je između ostalog Catherine Ashton.