Potpisan memorandum
0

BiH i Srbija dogovorile saradnju u EU integracijama

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja Memoranduma, ministar Lagumdžija istakao je da je Memorandum vrsta "alata" za unapređenje bilateralne saradnje, "kako bi BiH brže slijedila susjede na putu ka Evropskoj uniji".

"Sve što smo radili u posljednjih šest mjeseci i namjeravamo uraditi u sljedećih šest mjeseci, pomjera dugu vremensku stagnaciju u rješavanju naših bilateralnih pitanja. Imovinsko-pravni odnosi, državne granice i drugo su pitanja oko kojih ćemo teško doći do jednostavnih rješenja, ali ćemo raditi na tome", istakao je Lagumdžija.

Šef bh. diplomatije je potom najavio da nakon potpisivanja Memoranduma slijedi vrlo konkretan i precizan rad zajedničkih ekipa, koji treba da pripremi i jedne i druge za ulazak Hrvatske u EU.

On je kazao da je na sastanku sa srbijanskim kolegom dogovoren i rad na ugovoru o davanju zajedničkih konzularnih usluga u zemljama u kojima BiH ili Srbija nemaju svoje ambasade.

Na sastanku šefova diplomatija BiH i Srbije razgovarano i o sastancima koji bi trebali uslijediti iduće godine, rekao je Lagumdžija i dodao da je rečeno kako treba pokušati napraviti takvu dinamiku da "jednom u šest mjeseci Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije imaju sastanke".

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić na početku obraćanja ponovio je kako Srbija osjeća Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg susjeda.

"Mislim da imamo puno osnova da razvijamo to naše prijateljstvo, jer imamo zajedničku istoriju, imamo vrlo skladnu sadašnjost, a težimo zajedničkoj budućnosti. Treba da pravimo projekte i akcije koji će nas u tome jačati. Mi smo kao Republika Srbija u tome potpuno spremni i želimo najbliže moguće odnose sa Sarajevom i BiH", naglasio je Mrkić. On je dodao da obje zemlje trebaju "trenirati" za ulazak u EU jednog dana, jer su to prioriteti kojima obje zemlje trebaju biti potpuno posvećene.

O sastanku s Izetbegovićem

Ministar Mrkić je također naglasio kako se raduje što će se u okviru današnje posjete BiH sastati i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Radujem se sastanku s gospodinom Izetbegovićem, i jedna od tema će biti sasvim sigurno susret na vrhu, i razgovaraćemo o tome. Kada su Srbija i BiH u pitanju, nije bitno ko će gdje prvo doći. Važno je da se često viđamo i da to simbolički dokazujemo na vrhu", pojasnio je Mrkić.