BiH
11

BiH i Slovačka potpisale ugovor o saradnji na polju zdravstva, obrazovanja, nauke i sporta

Klix.ba
Izjave o razumijevanju i saradnji u oblasti zdravstva i obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke potpisali su zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Đorđe Milićević i ambasador Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Jan Pšenica.

"Potpisivanjem izjava o razumijevanju i saradnji, dvije zemlje Bosna i Hercegovina, koja je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, i Republika Slovačka, članica EU, izrazile su želju za razvijanjem i produbljivanjem saradnji u oblasti zdravstva i obrazovanja. Želimo da podstičemo saradnju između nadležnih zdravstvenih i obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Slovačkoj, a u vezi sa implementacijom Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta o priznavanju stručnih kvalifikacija", rekao je zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević.

Slovački ambasador u BiH Jan Pšenica istakao je da je  danas potpisani dokument pokazatelj podrške koju Slovačka pruža Bosni i Hercegovini na putu priključenja Evropskoj uniji.

Potpisanom izjavom podstiču se međusobni kontakti institucija nadležnih za obrazovanje i zdravstvo u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj i pojedinaca u zanimanjima koje reguliše Direktiva, a to su: doktor medicine, medicinska sestra, doktor stomatologije, veterinar, babica, magistar farmacije i arhitekta, kao i razmjena iskustava u pogledu propisa o regulisanim profesijama u obrazovanju i njihove primjene. BiH i Republika Slovačka će podržati razmjene profesionalaca u ovim zanimanjima koje se finansiraju u okviru programa podrške, njihovo učešće na konferencijama, simpozijumima, kao i razmjenu nastavnog osoblja i studenata.

Izjave o razumijevanju i saradnji između nadležnih ministarstava zdravstva i obrazovanja Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke dodatna su vrijednost Tvining projekta "Jačanje institucija i kapaciteta za provođenje Direktive EU o regulisanim profesijama", koji je provođen u periodu maj 2014. - septembar 2015.godine, finansiranog sredstvima iz IPA 2011.

Navedeni projekat su implementirali Ministarstvo civilnih poslova BiH (Sektor za zdravstvo i Sektor za obrazovanje), u saradnji sa resornim institucijama BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, i Regionalna agencija za razvoj "Senec-Pezinok" iz Republike Slovačke.