BiH
0

BiH i ostatak zapadnog Balkana, uz Tursku, na vrhu liste narednog proširenja EU

FENA
Redovni godišnji izvještaj Evropske komisije o zapadnom Balkanu, koji će biti objavljen u srijedu, upozorava da je Bosna i Hercegovina još daleko od evropskog članstva i od punog provođenja neophodnih reformi.

I ovom prilikom se ukazuje da evropskih prespektiva neće biti bez suštinskog prilagođavanja evropskim stndardima, pored ostalog, i reformom policije, izvještava iz Bruxellesa dopisnik VoA-e.

Evropski komesar za proširenje za dva dana će objelodaniti izvještaj o dosadašnjem napretku BiH i ostatka zapadnog Blakana koji je sada, uz Tursku, na vrhu liste narednog proširenja.

Malo je razloga, međutim, za nadanja, bar kada je u pitanu najbliža budućnost - u njoj će se Evropljani baviti sami sobom, nastojati da prebole posljedice prošlog proširenja, koje se zaključuje s Bugarskom i Rumunijom, dok bi taj prostor BiH trebala iskoristiti za svarne promjene.

Jer po ovome što je danas, pored ostalog, koordinacija na nivou entiteti - država je loša, ukupni rezultati izvršne i sudske vlasti su nedovoljni, kada je u pitanju reforma policije nema pozitivnog skora u njenoj reformi, gdje Bruxelles posebno proziva Republiku srpsku i njen pristup tome pitanju, koji je doveo do "vraćanja unazad" do sada obavljenog posla i usaglašenih principa.

Za slučaj da su to u BiH zaboravili, komesar Olli Rehn naglašava da je „policijska reforma ključni element evropskog partnerstva“.

Na ostalim poljima, mora se reformirati ustav, nastaviti saradnja s Haagom, dok je zabilježen ograničen uspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala, te suzbijanju trafickinga i pranja novca. Ekonomski, država je postigla slabašne rezultate na uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije, reforme u ovom sektoru su spore i nedovoljne.

Sve zajedno ostavlja utisak zemlje koja je tek započela s ozbiljnim poslom reformi i, u ukupnoj slici balkanskih potencijalnih kandidata za evropsko članstvo, realnom se čini predviđanje da tek na srednji ili duži rok može računati na pridruženje Uniji.

Ništa bolje ne stoji ni ostatak balkanskog društva, kojem se poručuje da bez obzira na evropske perspektive, što zbog vlastite nepripremljenosti, što zbog evropske zasićenosti proširenjem, ne treba računati sa skorim pozivnicama za pridruženje.