Obilježena godišnjica članstva
0

BiH i njen ured Interpola u Sarajevu postigli su iznimne uspjehe

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U prisustvu najviših dužnosnika agencija za provedbu zakona i predstavnika vlasti u BiH te predstavnika međunarodnih organizacija, zvanica i gostiju danas je na prigodnoj svečanosti u Sarajevu obilježena 20. godišnjica članstva Bosne i Hercegovine u Interpolu, najvećoj međunarodnoj policijskoj organizaciji koja okuplja 190 zemalja-članica.

Tim povodom, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH posjetio je generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble, koji je, obraćajući se sudionicima svečanosti, ukazao na iznimne uspjehe koje su BiH i njen Nacionalni centralni ured Interpola u Sarajevu postigli u proteklom periodu.

Noble je istaknuo da je nakon uspostave komunikacijskog sistema za razmjenu podataka u sklopu Interpola, BiH bila prva od zemalja koja se priključila tom sistemu te da je na osmom mjestu u svijetu (od 190 zemalja-članica) po učestalosti konsultiranja Interpolove baze podataka radi provjere odgovarajućih podataka.

Po njegovim riječima, samo u segmentu kontrole granice, odnosno provjeri putnih isprava u 2012. godini BiH je ostvarila 13 miliona pretraga putem komunikacijskog sistema, odnosno 22 miliona pretraga, uzimajući u obzir i ostale sigurnosno interesantne informacije.

Uz čestitke u povodu godišnjice, Noble je istaknuo uvjerenje da je BiH na putu izgradnje bolje budućnosti.

Uime Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH sudionike svečanosti pozdravili su v.d. ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i direktor Direkcije Himzo Selimović, naglašavajući riješenost sigurnosnih struktura BiH da se i nadalje maksimalno angažiraju na planu prevencije i suzbijanja svih oblika kriminaliteta.

Ukazali su na važnost Interpola i pristupa njegovoj bazi podataka za vođenje i uspjeh policijskih akcija, uz uvjerenje da će već početkom naredne godine podaci Interpola biti dostupni svim policijskim agencijama u BiH.

U sklopu svečanosti potpisan je Sporazum o pristupu zaštićenim podacima komunikacijskog sistema Generalnog sekretarijata Interpola između Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Dokumentom, koji su potpisali direktor Direkcije Himzo Selimović, ministar unutarnjih poslova HNK-a Mario Šuleta i policijski komesar tog kantona Amir Begić, otvara se mogućnost korištenja Interpolove baze podataka, odnosno unapređenja operativnog rada ove policijske agencije.

Direkcija u sklopu koje djeluje Nacionalni centralni ured Interpola, ostvaruje direktnu saradnju s Interpolom, Europolom i SELEC centrom.

Interpol, čiji se Generalni sekretarijat nalazi u Lionu, Francuska, sa sedam regionalnih centara i najsavremenijom tehnologijom doprinosi ostvarivanju višeg stepena operativnosti policijskih agencija diljem svijeta, te efikasnosti odgovora na potencijalne sigurnosne izazove i prijetnje.