U građanskim i kaznenim stvarima
0

BiH i Moldavija potpisale ugovor o pravnoj pomoći

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Bosna i Hercegovina i Republika Moldavija danas su potpisale Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Ugovorom, kojeg su danas u Kišnjevu potpisali ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Moldavije Oleg Efrim, bit će uređena međunarodna pravna pomoć između dvije države, koja je do sada ostvarivana uz poteškoće zbog neadekvatnih pravnih okvira za njeno funkcioniranje.

Ugovor će pojednostaviti i ubrzati kako građanske, tako i kaznene postupke u svim situacijama gdje se neko od sudionika u ovim postupcima nalazi u državi u kojoj se ne vodi postupak.

S obzirom da su obje države članice Konvencija Haške Konferencije za međunarodno privatno pravo, kao i Konvencija Vijeća Europe iz kazneno-pravne oblasti očekivati je da će zaključivanjem ovog ugovora biti u potpunosti uređena oblast međunarodne pravne pomoći između dvije države.

Ugovor predstavlja opredmećenje napora Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da se sa svim državama, gdje za to postoji izražena potreba, zaključe odgovarajući bilateralni ugovori, koji bi dali doprinos zaštiti i ostvarivanju prava građana s jedne strane, a koji bi istovremeno ojačali borbu protiv svih oblika kriminala, s druge strane, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.