Susret Bevanda - Christou
0

BiH i MMF spremni za razgovore o novom aranžmanu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu izaslanstvo MMF-a na čelu s voditeljem Misije MMF-a za BiH Costasom Christouom, s kojim je razgovarao o otpočinjanju pregovora o novom aranžmanu Bosne i Hercegovine s MMF-om.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao voditelja Misije MMF-a za BiH Christoua o ekonomskoj situaciju u BiH i učinjenim naporima Vijeća ministara BiH u fiskalnoj konsolidaciji zemlje.

On je naglasio da je, od posljednjeg posjeta izaslanstva MMF-a Bosni i Hercegovini, Fiskalno vijeće BiH utvrdilo Globalni fiskalni okvir 2012. -14., te da je predloženi proračun institucija BiH za 2012. godinu već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju.

Bevanda je istaknuo da je predloženi proračun institucija BiH realan i restriktivan te da, po prvi put u BiH, institucije rade na smanjenju javne potrošnje, a što je jedna od preporuka MMF-a i Svjetske banke.

Dodao je da je, i pored naglašene štednje, proračun institucija BiH za 2012. dovoljan za nesmetano funkcioniranje svih institucija BiH u punom kapacitetu.

Voditelj Misije MMF-a za BiH Christou je izrazio zadovoljstvo ohrabrujućim napretkom učinjenim u BiH u posljednja tri mjeseca. On je posebice pohvalio napore Vijeća ministara BiH u procesu izrade proračuna za 2012. godinu, te aktivnosti u pravcu ubrzanja euroatlantskog puta BiH.

Christou je naglasio da je MMF spreman za otpočinjanje razgovora s Bosnom i Hercegovinom o novom aranžmanu te da izaslanstvo MMF-a ostaje u BiH do 29. maja, do kada planira obaviti nužne razgovore s predstavnicima institucija BiH, entiteta i Centralne banke BiH.

Susretu je prisustvovao i izvršni direktor nizozemske konstituence MMF-a Menno Snel, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.