BiH
0

BiH i Mađarska potpisale sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture

NINA
Ministar civilnih poslova BiH dr. Safet Halilović i ministar prosvjete Republike Mađarske Balint Magyar potpisali su danas u Budimpešti sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Ovaj sporazum je potpisan u okviru jednodnevnog posjeta izaslanstva Vijeća ministara BiH Republici Mađarskoj.

Ugovorne strane, ovim su sporazumom, preuzele obavezu poticanja i poboljšanja suradnje u ovim oblastima, što će biti realizirano putem direktnih dogovora akademija znanosti, visokoobrazovnih ustanova, istraživačkih institucija.

Prema ovom sporazumu, BiH i Republika Mađarska, između ostalog, podržavaju razmjenu znanstveno-istraživačkih dostignuća, zajednički istraživački rad, organiziranje zajedničkih znanstvenih skupova, te razmjenu znanstvenih informacija i dokumentacije.

U oblasti obrazovanja, dvije zemlje će poticati, između ostalog, razmjenu stručnjaka na svim razinama upravljanja obrazovnim sustavom, razmjenu programa za učenike srednjih škola i studente, omogućavati studijska putovanja nastavnika i istraživača.

Dvije zemlje su se obvezale da će omogućiti svojim državljanima da nastave studije u obrazovnim ustanovama druge države.

“Ugovorne strane, da bi popularizirale svoje kulturno nasljeđe i sadašnja dostignuća u oblasti kulture, podržavaju suradnju i razmjenu zasnovanu na međusobnom interesu i prednostima u oblasti kulture, svim područjima profesionalne i amaterske umjetnosti i stvaraju uvjete za suradnju vladinih i nevladinih institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca”, navedeno je u Sporazumu.

Ugovorene strane će, radi provedbe ovog sporazuma, formirati komisiju za obrazovnu, znanstvenu i kulturnu suradnju.

Stupanjem na snagu danas potpisanog Sporazuma, prestaje važiti Sporazum u oblasti znanosti i kulture koji su Mađarska i bivša SFRJ potpisale 1986.