Aman
0

BiH i Jordan potpisali sporazom o saradnji u turizmu

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević i ministrica turizma i starina Hašemitske Kraljevine Jordan Maha Mohammed Ahmed Al Khatib potpisali su danas u Amanu Sporazum o saradnji u turizmu između BiH i Jordana.

"Naše države uvijek su gajile dobre i prijateljske odnose i potpisivanje ovog sporazuma još je jedan dokaz naše spremnosti da te odnose unaprijedimio i u sektoru turizma", rekao je Zirojević tokom ceremonije potpisivanja Sporazuma.

Sporazum ima za cilj produbljivanje i jačanje saradnje na turističkom polju obje zemlje, organizovanje posjeta delegacija koje predstavljaju turistički sektor, distribuciju turističkih publikacija, organizaciju sajmova i izložbi, razmjenu informacija te identifikaciju i rješavanje problema koji opterećuju bilateralnu saradnju.

"Na ovaj način biće pravno regulisano inteziviranje i jačanje odnosa i saradnje u turizmu, na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi između Hašemitske Kraljevine Jordan i Bosne i Hercegovine, prema principima Svjetske turističke organizacije (WTO)", naglasio je Zirojević.

Tokom sastanka s ministricom Al Khatib, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prezentirao je turističke potencijale BiH, pri čemu je apostrofirao činjenicu da se na njenom relativno malom području nalazi mnoštvo planina, rijeka i jezera i historijskih spomenika različitih religija te kultura iz različitih historijskih perioda, što otvara mogućnost za razvoj gotovo svih poznatih oblika turizma, posebno kulturnog, vjerskog, zimskog, primorskog, banjskog, seoskog, lovnog i ribolovnog turizma i eko turizma.

Ministar Zirojević obratio se i novinarima u Amanu. On je na pres-konferenciji uime Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i svoje ime izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazum o saradnji u turizmu između BiH i Jordana.

"Danas, kada se brišu granice između država, kada i regije postaju male, velikom pokretljivošću i velikom fluktuacijom ljudi, postojanje ovakvih sporazuma nije samo izraz želja već i obaveza, pogotovo kada BiH želi uključenje u evropske i svjetske intergracije", istaknuo je Zirojević.

Izrazio je uvjerenje da će otvaranje Jordan i BiH prema svijetu kao prepoznatljivih turističkih destinacija objema stranama donijeti nova strana ulaganja, nova radna mjesta, jačanje privatne inicijative i, uopće, brži i veći prosperitet dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.