BiH
94

BiH i Grčka su prijateljske zemlje, unaprijediti ekonomsku saradnju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Bosna i Hercegovina i Republika Grčka dvije su prijateljske zemlje koje će u budućnosti raditi na unapređenju ekonomske saradnje jer ona trenutno nije na zadovoljavajućem nivou, rečeno je danas na pres-konferenciji nakon susreta ministara vanjskih poslova BiH i Grčke Igora Crnatka i Nikosa Kotziasa.

Ministar Crnadak je iznio podatak da trgovinska razmjena između dvije zemlje na godišnjem nivou iznosi 85 miliona eura što je skromna ekonomska aktivnost te je dogovoreno da se u narednom periodu radi na približavanju poslovnih zajednica i tržišta.

Najavio je da će u narednom periodu biti revidirano oko 20 međudržavnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, odbrane, kulture, saobraćaja i nauke kako bi se izmijenili na bolje, ali i utvrdilo koji su sporazumi u narednom periodu najpotrebniji.

"Nastavit će se provođenje sporazuma iz 2013. godine o snažnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova Grčke kada su u pitanju evropske integracije BiH. Želja nam je da taj dio također intenziviramo", pojasnio je Crnadak.

Tokom susreta razgovarao je o evropskim integracijama, kada je Kotzias istaknuo da niko ne čini uslugu BiH ukoliko sprječava njen put prema Evropi, jer se u BiH nalaze mnoge kulture zbog čega je primjer pozitivne energije za cijelu Evropu.

"Ovdje u Sarajevu sanjam dan kada ćemo vam reći dobrodošli u Evropi, ali do tada ima mnogo posla", stava je Kotzias.

Ministar Kotzias podsjetio je da je Grčka država koja je najstarija članica Evropske unije u južnoj Evropi zbog čega će podržavati evropski put BiH.

"Trebamo podržati put BiH i drugih država Balkana prema euroatlantskim institucijama, ali i da pojačamo našu saradnju na svim poljima od kulture prema velikim projektima kao što su projekti iz oblasti infrastrukture", podvukao je Kotzias.

Crnadak je na kraju poželio da se Grčka dobro snađe i iz situacije u kojoj se danas nalazi i iz turbulentnih vremena izađe još snažnija.