Ministarstva za ljudska prava
0

BiH i Crna Gora žele unaprijediti saradnju

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministarstva za ljudska prava BiH i Crne Gore opredijeljena su potpisati protokol o saradnji koji bi unaprijedio zaštitu ljudskih i manjinskih prava u dvije zemlje, rečeno je danas u Sarajevu tokom razgovora ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Ferhata Dinoše i ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

„Osnova za potpisivanje protokola o saradnji su rezultati koje su postigle BiH i Crna Gora, posebno u nastojanjima za unapređenje zaštite prava manjina“, kazao je ministar Halilović i dodao da je u BiH registrirano 17 nacionalnih manjina, među kojima su Crnogorci i Albanci, koji su organizirani u nekoliko udruženja s kojima Ministarstvo ima dobru saradnju.

Ministar Dinoša je kazao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore pripremilo zakonska rješenja za proporcionalnu zastupljenost manjina u državnim institucijama.

„U Crnoj Gori je najbrojnija bošnjačka nacionalna manjina i čini devet posto ukupnog stanovništva, potom su Albanci kojih ima sedam, Muslimani četiri, Hrvati jedan i 0,46 posto populacija RAE (Romi, Aškalije, Egipćani)“, kazao je ministar Dinoša.

Ministar Halilović je upoznao svog crnogorskog kolegu i o stanju u oblasti povratka te su zaključili da će biti intenzivirane aktivnosti na iznalaženju mogućnosti povratka oko 4.000 izbjeglica iz BiH koje borave u Crnoj Gori.

Neizbježna tema ovog razgovora bilo je i pitanje deportacije izbjeglica iz BiH, koje su na početku rata utočište pokušale naći u Crnoj Gori.

Ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić kazao je da je ovo pitanje riješeno na dostojanstven način, obeštećenjem porodica žrtava, za što je Vlada Crne Gore izdvojila više od 4,1 milion eura.

Dodao je da se nada da će i sudski proces protiv sedam osoba osumnjičenih za deportaciju bh. izbjeglica biti završen naredne godine, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.