BiH
0

BiH i Crna Gora dogovorile izručivanje kriminalaca

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministri pravde Crne Gore i BiH Duško Marković i Bariša Čolak danas su u Podgorici potpisali međudržavni ugovor o izručenju sopstvenih državljana, učesnika u organizovanom kriminalu, korupciji i drugim oblicima kriminala.

Čolak je istakao da je ovo prvi ugovor o izručenju svojih državljana koji BiH potpisuje sa jednom državom iz susjedstva.

"Ovaj ugovor će doprinijeti saradnji u regionu, jer planiramo slične ugovore da potpišemo i sa Srbojiom, Hrvatskom i Makedonijom. Ovaj ugovor je kruna naše dosadašnje saradnje", rekao je Čolak novinarima.

On je ocijenio da će današnjim ugovorom biti stvorene pretspostavke za još bolju saradnju.

Crna Gora je ranije potpisala ovakve ugovore sa Srbijom, Hrvatskom i Makedonijom.

"Ovo je nastavak aktivnosti da na bilateralnom nivou unapređujemo naše mehanizme i alate u borbi protiv kriminala i korupcije, kao našeg regionalnog izazova. Potpisivanje sporazuma danas u Podgorici je i potvrda da su Crna Gora i BiH spremne da uspostavljaju evropske vrijednosti i standarde na planu jačanja svojih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Marković.

On je istakao da je dosadašnja saradnja Crne Gore i BiH u oblasti pravosuđa, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala na visokom nivou.

"Često imamo situaciju da organi dvije države razmjenjuju podatke na raznim novoima sa ciljem što efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije, što je rezurtiralo krupnim akcijama na hapšenju ozbiljnih kriminalnih organizacija, posebno kada je riječ o prometu droge", rekao je Marković.