Španija
0

"BiH i Albanija u bezviznom režimu od jeseni, ukoliko ispune uslove"

FENA
Građani Bosne i Hercegovine i Albanije mogli bi najesen da bez viza putuju u zemlje članice Evropske unije iz šengenske zone, ukoliko te dvije zemlje pojačaju napore da ispune tražene uslove, saopćilo je u četvrtak špansko predsjedništvo Unije. - Nadamo se da će oni ispuniti svoje obaveze do jeseni. Zatražili smo od njih da pojačaju svoje napore kako bi bili spremni, rekao je španski ministar unutarnjih poslova Alfredo Pérez Rubalcaba u Luxembourgu poslije sastanaka ministara unutarnjih poslova EU, prenio je Reuters.

On je pritom istakao da niko u EU nema ništa protiv toga da se BiH i Albaniji ukinu vize za zemlje šengenske zone čim ispune preostale uslove.

Među tim uslovima na prvom mjestu je borba protiv korupcije, na čemu se posebno insistira zbog Rumunije i Bugarske, članica EU od 2007. godine, koje ni do danas nisu uspjele da izvrše uspješno taj zadatak, primjećuje britanska agencija.

Osim toga, i primjer prezaduženosti Grčke, u šta je umiješana izgleda i korupcija, takođe učvršćuje članice Unije u tom stavu.

Prema međunarodnoj organizaciji za borbu protiv korupcije Transparency Internationala, korupcija je u BiH i Albaniji veći problem nego u bilo kojoj zemlji članici EU, pa čak i veći nego u Ruandi ili u Kini, na primjer.

Sastanak u Luxembourgu povodom ukidanje viza za građane Albanije i BiH preporučila je Evropska komisija.