Nebojša Radmanović
0

"BiH glasa kao i EU"

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Ambasador BiH podržaće u Generalnoj skupštini UN rezoluciju o Kosovu ukoliko to bude jedinstven stav EU, izjavio je danas član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović.

"Ne bi trebalo da se dogodi neki propust, iako je svašta moguće kada je BiH u pitanju", rekao je Radmanović novinarima na Han Pijesku.

Prema njegovim riječima, od ranije je poznat stav da kada EU glasa jedinstveno, onda glasa i BiH, te o tome ne mora da odluči Predsjedništvo BiH.

Rezolucija je rezultat dogovora Srbije, 22 države EU koje su priznale nezavisnost Kosova i pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dostavilo je Generalnoj skupštini UN redefinisani prijedlog rezolucije o Kosovu, koja je usaglašena sa EU, a koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici.

Međunarodni sud pravde donio je 22. jula savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Sud nije htio da se bavi političkim posljedicama deklaracije, već ih je prepustio instituciji koja je tražila mišljenje - Generalnoj skupštini UN.