Visit and Explore BiH
0

FOTO / BiH dobila prvi digitalizirani virtuelni vodič kroz državu

Sarajevo-x.com
Udruženje građana Plan B pokrenulo je jedinstveni porojekt u oblasti kulture, turizma i ekonomije pod nazivom Visit & Explore Bosnia and Herzegovina.

Zbog svoje obimnosti i kompleksnosti, te jedinstvenog načina predstavljanja države i dosad neviđenog multimedijalnog karaktera, kao i mogućnosti distribucije na USB-u ovaj projekt je zasigurno jedini ovakvog tipa u regiji, a možda i u svijetu.

Projekt je od općedruštvene koristi za državu Bosnu i Hercegovinu osmišljen u formi web-stranice, čija je realizacija trajala pune četiri godine. Multimedijalnog je karaktera, a dugoročni cilj mu je posjetiocima pružiti sve relevantne informacije o BiH prikazane na dosad neviđen multimedijalni način te privući turiste i potencijalne investitore u Bosnu i Hercegovinu.

"Prikupljanje i selekcija velikog broja informacija o BiH na jednom mjestu i njihovo predstavljanje na najreprezentativniji način, u vidu virtualnih prezentacija, videozapisa, fotografija i tekstualnog sadržaja, projektu daje edukativni karakter, a posjetiocima web-stranice stvarni uvid u potencijale koje zemlja posjeduje. Namjera nam je ovim projektom stvoriti pozitivan imidž i percepciju Bosne i Hercegovine kako u svijetu tako i kod njenih građana, također cilj nam je da Visit & Explore Bosnia and Herzegovina bude sinonim za kvalitetan i sadržajan servis korisnih informacija u oblasti turizma", riječi su Marija Gerussija, jednog od pokretača ovog projekta.

Ono što je prethodilo ovom projektu je www.sarajevopanorama.info odnosno virtualni vodič kroz Sarajevo, projekt koji svim svojim posjetiocima pruža priliku virtualne posjete Sarajevu.