Vijeće Evrope
0

BiH dobila pozitivnu ocjenu u Parizu

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Na današnjem sastanku Odbora za poštivanje obveza i angažmana država članica Vijeća Europe, održanom u Parizu, kojem su prisustvovali članovi Stalnog izaslanstva PSBiH u PSVE-a Milica Marković i Saša Magazinović, prezentirano je Izvješće o poštivanju obveza i angažmanu BiH te data pozitivna ocjena dosadašnjem uspjehu BiH u ispunjavanju obveza na putu ka EU, s naglaskom na rezultate koji su postignuti od januara ove godine.

Izvjestiteljica Karin S. Woldseth je istakla vrlo pozitivnim i progresivnim usvajanje određenih zakona koji su važni za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU, te pohvalila intezivne pregovore lidera šest političkih stranaka koji su vode u pravcu donošenja ostalih zakona važnih za međunarodnu poziciju BiH.

U Izvješću je zaključeno kako se dosadašnji postignuti učinak u BiH može smatrati kredibilnim, te da se na dnevnom redu aprilskog zasjedanja PSVE-a neće po hitnoj proceduri raspravljati o BiH.

Tako je istaknuto da 15. marta 2012. neće biti promatran kao ključni datum razmatranja određenih sankcija prema BiH, bez obzira na rezultate provođenja određenih reformi važnih za europski put BiH.

Na kraju, predloženo je da se Izvješće o BiH eventualno razmatra na junskom zasjedanju PSVE-a, do kada se očekuje okončanje preostalih obveza BiH na putu ka EU, a prvenstveno provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

U svezi s tim, podržane su opsežne aktivnosti koje se provode s ciljem provođenja presude, te izražena nada da će se u što skorije vrijeme postići dogovor o njenom provođenju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.