BiH
46

BiH dobila pet načelnica, i dalje očit nedostatak žena u tijelima vlasti

Piše: M. S.
Kandidatkinje na Lokalnim izborima 2016. godine
Kandidatkinje na Lokalnim izborima 2016. godine
Prema posljednjim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), Bosna i Hercegovina je na ovogodišnjim lokalnim izborima dobila pet načelnica.

Od 418 kandidata za načelničko mjesto na ovim izborima, njih 26 bile su žene. Pet kandidatkinja je, prema posljednjim dostupnim podacima CIK-a, dobilo mandat načelnice. Općine koje će u narednom periodu imati načelnicu su: Mrkonjić Grad, Visoko, Jezero, Kalinovik i Novo Goražde.

Uvjerljivu pobjedu odnijela je dosadašnja načelnica Visokog Amra Babić, sa 11.743 glasa, odnosno 60,39 posto. Nezavisna kandidatkinja trijumfovala je nad drugoplasiranim Halimom Zukićem (SDA-SBB), koji je dobio 5.252 glasa, ili 27,01 posto.

Drugi mandat su osvojile i Divna Aničić (SNSD) u Mrkonjić Gradu i Mileva Komlenović (SNSD) u Kalinoviku.

Dvije nove načelnice su Snežana Ružičić iz SNSD-a koja je u Općini Jezero dobila 55,37 posto glasova, odnosno 397 glasova, i Mila Petković (SNSD), koja je dobila 58,79 posto, odnosno 542 glasa.

Ostale kandidatkinje nisu prošle toliko dobro. U onim općinama gdje su postojale kandidatkinje za načelničku poziciju, većinom su završile na dnu liste kada je riječ o glasovima. Postoje i određeni izuzeci, gdje su kandidatkinje izgubile sa relativno malom razlikom. Jedan od primjera je Doboj-Jug, gdje je Jasminka Begić, kandidatkinja SDP-a, dobila 43,74 posto glasova, odnosno 1.163 glasa. To joj, ipak, nije bilo dovoljno da porazi Mirnesa Tukića (SDA-SBB) koji je dobio 1.496 glasova, odnosno 56,26 posto.

Općina Novi Grad Sarajevo imala je dvije kandidatkinje, Lejlu Brčić iz Naše stranke (NS) i Editu Sulejmanović iz SDP-a. Obje kandidatkinje dobile su mali broj glasova, oko šest posto.

Zanimljivo je da su sve žene koje su dobile načelničke pozicije na ovim izborima iz SNSD-a, sa izuzetkom nezavisne kandidatkinje Amre Babić. SNSD je na ovim lokalnim izborima dobio 11 novih općina u kojima imaju načelnike, a uspjeh kandidatkinja odraz je popularnosti ove stranke među građanima.

Od 110 mjesta načelnika samo njih pet osvojile su žene, što predstavlja 4,54 posto. Kada se uzme u obzir da žene predstavljaju 51 posto populacije Bosne i Hercegovine, postaje jasan frapantan manjak žena u tijelima vlasti lokalne samouprave širom države.