Sastanak o raspodjeli imovine
0

FOTO / BiH dobila objekte u Mađarskoj i Washingtonu

Sarajevo-x.com
Na sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ dogovoreno je da BiH dobije kuću u Washingtonu i rezidenciju u Mađarskoj. O ostalim objektima raspravljat će se u narednoj fazi podjele imovine.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Na današnjem sastanku u Sarajevu zaključeno je da je uspješno završena prva faza podjele imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, osim rezidencije u Rimu.

U prvoj fazi podjele imovine, Bosna i Hercegovina je dobila kuću u Washingtonu i rezidenciju u Mađarskoj, dok u drugoj fazi, za čiju je realizaciju krajnji rok 31. decembar 2011. godine, BiH treba da uđe u posjed ambasade u Otavi, stana u Milanu i rezidencije u Beču.

Treća faza bi trebala biti završena 31. augusta 2012. i u toj fazi Bosni i Hercegovini treba da pripadnu ambasade u Oslu, ambasada u Madridu i ambasada u Ankari, a drugi objekti, koji su predmet sukcesije, bit će dogovoreni na sljedećem sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Zagrebu, saopćeno je iz Ministarstva vanjsih poslva.

Sporna rezidencija u Rimu Prema riječima šefa delegacije Slovenije na sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ Aljaža Gosnara, jedina nekretnina iz prve faze, koja je sporna i čija primopredaja nije izvršena, jeste rezidencija SFRJ u Rimu.

"To je jedino otvoreno pitanje koje ćemo rješavati. Primopredaja nije izvršena jer imamo različite stavove naših država u vezi sa tom nekretninom. Međutim, važno je da je proces otvoren i nadam se da će podjela biti završena u što kraćem roku", rekao je Gosnar na konferenciji za novinare.

Prodaja stana u New Yorku i kompleksa u Bonnu

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Na sastanku je razgovarano i o prodaji kompleksa bivše ambasade SFRJ u Bonnu i rezidencijalnog stana u New Yorku. Tražen je prihvatljiv model za prodaju tih objekata, te je usaglašeno je da je prethodno potrebno utvrditi početne vrijednosti kompleksa i stana.

Vođeni su i preliminarni razgovori oko nastavka podjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ u regionima Afrike, Latinske Amerike, Kariba, Azije, kao i ostatka Evrope. Dogovoreno je da će na sastanku u Zagrebu svaka od država sukcesora o tome iznijeti utvrđene stavove svoje vlade.

Pozitivno je ocijenjen rad Ekspertne grupe, koja pravi uvid i vrši ekspertizu umjetničke zaostavštine. Zapisnici Ekspertne grupe su verifikovani i zaključeno je da rad ove grupe bude nastavljen na isti način.

Dobra atmosfera na sastanku

Kako je saopćeno iz MVP-a, sastanak je protekao u dobroj atmosferi, uz aktivno učešće svih sudionika, te u najboljoj namjeri za pronalaženje rješenja.

Na sastanku su učestvovale delegacije zemalja nastalih iz bivše SFRJ, koje su predvodili Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ambasador Vladimir Ćurguz, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Petar Uzorinac, sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske, Maja Stojanovska , šef delegacije Republike Makedonije i Aljaž Gosnar, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.

Makedonija preuzela konzularno odjeljenje u Atini

Šef delegacije Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Maja Stojanovska izrazila je zadovoljstvo procesom raspodjele tokom ove godine i radom Ekspertske grupe za umjetnička djela koja bi trebalo da se u narednom periodu sastane u Skoplju.

"Makedonija je u prvoj fazi preuzela ambasadu SFRJ u Kamberi i konzularno odjeljenje u Atini. U narednoj fazi trebalo bi da preuzme stan u Rimu, te generalni konzulat u Cirihu", dodala je Stojanovska.

Hrvatska dobila stan u Trstu i ambasadu u Beču

Sekretar Ministrastva inostranih poslova Hrvatske Petar Uzorinac istakao je da je ta zemlja u okviru prve faze ušla u posjed stana u Trstu i objekta ambasade u Beču.

"Veseli me što je tokom sastanka potvrđeno opredjeljenje da se nastavi raspodjela objekata prema rezuluciji iz Zagreba 2006. godine što za Hrvatsku znači da će preuzeti zgradu ambasade u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju. Zadovoljni smo i sa tokom predaje umjetničkih djela", rekao je Uzorinac.