BiH
0

BiH dobila novih 18 oblasnih kontrolora letenja, potpisani ugovori sa njih 35

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić uručio je danas u Sarajevu, u prostorijama Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), dozvole za 18 oblasnih kontrolora letenja BiH koji su za taj posao obučavani u Beogradu. BiH tako sada ima 35 kontrolora letenja, čime se za još jedan korak približila vlastitom preuzimanju kontrole nad bh. nebom.

U procesu preuzimanja kontrole nad svojim nebom naša zemlja ima obavezu da osigura 52 oblasna kontrolora letenja.

"Planirana je obuka još 10 kontrolora te bismo ostalih još 7-8 iskusnih kontrolora trebali naći na tržištu. U prvoj fazi mi bismo već od marta naredne godine trebali početi prve operacije u kontroli našeg neba do 10.000 metara, a do oktobra iduće godine bismo trebali preuzeti i potpunu kontrolu nad bh. nebom. Ovo je samo jedan korak ka tome, a veoma je značajno i to što se ukidaju entitetske agencije do 1. novembra ove godine, te sav posao u vezi s ovim preuzima Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koja će biti mozak svih daljnjih operacija u ovom projektu", rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Nevena Đilas je jedna od kandidata koji su uspješno prošli obuku u Beogradu. Njoj je to, kako je kazala, druga obuka u ovoj oblasti, a zadovoljna je onim što je imala priliku naučiti u Beogradu. "Obuka je dugo trajala, a svih 35 kontrolora je dobilo posao u BHANSA-i. Ovo je važan korak u preuzimanju kontrole nad bh. nebom, te se nadamo da će ubuduće stvari ići samo uzlaznom putanjom", kazala je ona.

Hadžić je precizirao da BiH godišnje gubi 10 miliona eura jer nema kontrolu nad svojim nebom, a da je obuka po jednom kontroloru koštala 120.000 eura. Vršilac dužnosti zamjenika direktora BHANSA-e Damir Ćopić potvrdio je da su danas potpisani ugovori s 35 kontrolora letenja i da očekuje da 6. marta 2014. krenu početne operacije.