Pazarić
0

BiH dobila 297 novih profesionalnih vojnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću danas je održana svečanost u povodu polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o prijemu u profesionalnu vojnu službu IV generacije kandidata na obuci.

Zakletvu je dalo 297 vojnika koji su uspješno završili obuku, od kojih je 30 žena.

Oni su danas potpisali ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu i bit će raspoređeni u operativne jedinice OSBiH u kojima će nastaviti usavršavanje.

Komandat Centra za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu pukovnik Zijad Kozić je kazao da je ovaj centar, čija je misija obuka i osposobljavanje kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu, u proteklom periodu, uspješno izveo obuku sa četiri klase vojnika.

"Kompletan personal ovog centra uložio je maksimum truda i zalaganja da bi svoje znanje i bogato iskustvo, ali i naučene lekcije iz obuke s prethodnim klasama prenijeli na ove mlade vojnike", kazao je pukovnik Kozić.

"Vama, gospodo vojnici, čestitam na uspješno završenoj osnovnoj obuci, potpisanom Ugovoru i položenoj zakletvi. Od danas postajete profesionalni vojnici OSBiH. Iz ovog centra odlazite s osnovnim vojničkim znanjem u druge jedinice OSBiH, na dalje usavršavanje. Obuka koju ste imali ova tri mjeseca je vaš prvi korak u vašoj, nadam se, uspješnoj vojnoj karijeri. Morate znati da trebate još mnogo učiti, raditi i usavršavati se u vojnom i svakom drugom pogledu", kazao je pukovnik Kozić obraćajući se vojnicima.

Generalmajor Slavko Puljić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za resurse, čestitao je vojnicima na uspješno završenoj obuci naglasivši da je osnovni cilj OSBiH ulazak u NATO i pristupanje Evropskoj uniji.

"Mi moramo ostvariti svoj cilj neprekidnim radom, vrhunskim angažiranjem, profesionalnošću, izvršenjem svojih zadaća i obaveza. Vi ste naša uzdanica i polažemo puno u ovu generaciju koja će svojim profesionalnim odnosom nastaviti kontinuitet realiziranja naših ciljeva", kazao je generalmajoj Puljić obraćajući se vojnicima, podsjetivši da se na tada raspisani konkurs za prijem u OS prijavilo 3.601 kandidat.

U ponedeljak, 25. januara, u Centar će doći V klasa kandidata na obuku, tj. 300 vojnika.

Možda bi potreba bila i 350 do 400 vojnika, međutim, ne želimo da to ide nauštrb uvjeta života, rada, pripreme i njihove obuke i smještaja ovdje u Pazariću, kazao je generalmajor Puljić dodavši da će na obuku svaka četiri mjeseca doći novih 300 vojnika.

Polaganju zakletve prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH i predstavnici jedinica i komandi iz sastava OSBiH.