Rektorat Univerziteta u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / BiH dobila 12 doktora nauka koji će je voditi znanjem

Video: Jasenko Korjenić
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je uz prigodnu svečanost na čast doktora nauka promovirano dvanaest magistara.

Riječ je o magistrima iz osam naučnih disciplina.

Na čast doktora tehničkih nauka promovirana je Jasenka Čakarić, na čast doktora islamskih nauka Dževad Šošić, na čast doktora veterinarskih nauka Alen Salkić i Isat Skenderović, te na čast doktora poljoprivrednih nauka Fikreta Behmen i Admir Ćerić.

Halid Ganija promoviran je na čast doktora nauka socijalnog rada, Jasmin Toromanović na čast doktora hemijskih nauka, Emir Agić, Krešimir Buntak i Senad Softić na čast doktora ekonomskih nauka, te Azra Husić-Selimović na čast doktora medicinskih nauka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica obraćajući se doktorantima istaknuo je da su okončali jedan obrazovni proces te stekli uvjete za daljnji naučni i stručni rad u različitim institucijama.

Naglasio je da su doktori nauka bh. institucijama danas potrebniji više nego ikada jer su oni faktor stabilnosti i općeg progresa cijelog društva.

"Za napredak i preobražaj, materijalni i duhovni, čovječanstvo treba prvenstveno da zahvali nauci jer bez nje nema progresa niti dinamizma društva", istaknuo je Čaklovica.

Naglasivši da BiH treba biti okrenuta evroatlantskim integracijama, ukazao je da taj put može preći jedino putem znanja, kao jedinog puta BiH u bolji svijet.

Na Univerzitetu u Sarajevu do danas su zvanje doktora nauka stekla 2.463 kandidata iz 44 naučne oblasti.