BiH
0

BiH do kraja godine ulazi u Svjetsku trgovinsku organizaciju?

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koju je predvodio direktor odjela za pristupanje Chiedu Osakwe.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio za pomoć i podršku u ostvarivanju ciljeva za pristupanje WTO i rekao da je BiH u potpunosti opredijeljena za integraciju ekonomije u međunarodni multilateralni trgovinski sistem i na izradu vlastitog trgovinskog zakonodavstva, zasnovanog na pravilima i principima na kojima počiva ova organizacija. Istaknuo je da je članstvo u WTO jedan od primarnih ciljeva spoljne politike BiH i rekao da prenosi pozitivnu poruku stranim investitorima da je BiH pravno uređena zemlja u kojoj se poštuju principi poslovanja.

Direktor Osakwe je rekao da je cilj njihove posjete Bosni i Hercegovini informiranje svih relevantnih aktera o napretku BiH kada je u pitanju pristupni proces BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Informirao je predsjedavajućeg Zvizdića sa statusom preostalih pregovora s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom i izrazio nadu da će se ovaj proces uskoro završiti i tržište Bosne i Hercegovine uključiti u svjetski trgovinski sistem.

Predsjedavajući Zvizdić i direktor Osakwe su se usaglasili da je Bosna i Hercegovina država s evropskom perspektivom i da očekuju da će nakon ispunjavanja preostalih uvjeta pristupiti u punopravno članstvo WTO do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali novi predsjednik radne grupe za pristup BiH WTO, mađarski ambasador Rajmund Kiss i stalna predstavnica BiH pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadorica Lucija Ljubić, saopćeno je Vijeća ministara BiH.