Rifat Dolić
0

BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih dokumenata

FENA
Poslanik DNZ-a BiH u državnom parlamentu Rifat Dolić zatražio je od Vijeća ministara BiH da mu odgovori na nekoliko pitanja izuzetno bitnih za BiH.

Kao prvo, pita se koje međunarodne konvencije, sporazume, protokole i memorandume BiH do danas nije potpisala i ratifikovala, iako za to postoji objektivno izražen interes države, njenih institucija i građana te koje su državne institucije nadležne i odgovorne da pokrenu inicijative i izvrše njihovo potpisivanje.

Dolić navodi da postoje informacije da država BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih konvencija, sporazuma, protokola i memoranduma, te da država, njene institucije i građani zbog toga svakodnevno trpe štete zbog nekonzumiranja prava i prednosti koje ovi dokumenti nose.

Kao navodni razlozi nepotpisivanja ovih međunarodnih dokumenata u najvećem dijelu navode se nerad, neaktivnost i neodgovornost činovnika i odgovornih osoba u institucijama BiH od ministarstava i Vijeća ministara do diplomatsko-konzularnih predstavnika i Predsjedništva BiH, navodi Dolić.

On traži od Vijeća ministara i odgovor na pitanje kakva je sudbina predratnih kadrovskih stanova u Sarajevu, Banjoj Luci i još nekim gradovima u BiH, koji su bili u vlasništvu države i služili za smještaj izabranih i imenovanih kadrova u institucijama BiH, a nakon rata su nestali pod okriljem privatizacije stanova.

-Nezvanično se spominje broj od više od 1.000 ovih stanova u Sarajevu, Banjoj Luci i još nekim gradovima koje su pred rat koristili izabrani i imenovani kadrovi u institucijama BiH, a koji su u ratu i poslije rata podijeljeni mimo zakona i bez bilo kakvih valjanih kriterija i prioriteta, smatra Dolić.