Haški tribunal
0

BiH do 15. novembra treba dostaviti izvještaj o Karadžićevom zahtjevu

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Sudsko vijeće Haškog tribunala pozvalo je danas BiH da najkasnije do 15. novembra preda izvještaj o aktivnostima u vezi sa zahtjevima nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića za dostavu dokumenata za njegovu odbranu, saopšteno je u Hagu.

Poziv je upućen u vezi sa usmenom raspravom, održanom 15. oktobra, na kojoj je Vijeće izrazilo nezadovoljstvo saradnjom BiH u vezi sa Karadžićevim podneskom.

Ambasadorka BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić je u raspravi, kako podsjeća Vijeće, prenijela uvjeravanja da je BiH "potpuno posvećena saradnji sa Tribunalom, još traži neke dokumente navedene u podnesku i priprema izvještaj o rezultatu pretrage, koji će vijeću biti predat u ’razumno vrijeme’, odnosno mjesec dana od ovog saslušanja".   

Vijeće istovremeno podsjeća da je "Sidran-Kamišalić pred vijećem potvrdila da BiH još nije tražila dokumente iz Karadžićevog zahtjeva od 7. januara ove godine, uprkos pozivu vijeća od 1. marta da to uradi". 

"Imajući u vidu da je završetak rada Tribunala u razumnom roku pitanje od velike važnosti, to zahtjeva da, u skladu sa Statutom, BiH mora da preduzme hitne mjere da ispuni svoju obavezu saradnje s Tribunalom, uključujući saradnju sa optuženim i timom odbrane u ovom predmetu", naglašava sudsko vijeće Haškog tribunala.