BiH
0

BiH danas primljena u punopravno članstvo organizacije ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope

FENA
U okviru sastanka ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (SEDM) koji se od 21. do 23. oktobra održava u Kijevu (Ukrajina) BiH je danas primljena u punopravno članstvo ove organizacije.

Povodom prijema u SEDM ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je izjavio kako je BiH jedina zemlja koja je danas primljena u punopravno članstvo, zemlja koja je u najkraćem vremenu prešla iz statusa gosta u status posmatrača a ono što je posebno važno iz statusa posmatrača u status punopravnog člana.

-Činjenica da smo primljeni u tako kratkom vremenu, prema ocjeni ljudi iz NATO-a i SEDM-a je rezutat vrlo značajnog napretka koji je BiH postigla u okviru reforme odbrane i u okviru svog kretanja kroz program "Partnerstvo za mir", kazao je ministar Cikotić.

SEDM je forum ministara odbrane jugoistočne Evrope koji podržava i sponzorira NATO. To je jedan vrlo značajan forum regionalne saradnje koji rješava mnoga sigurnosna i odbrambena pitanja u jugoistočnoj Evropi i intenzivira put zemljama članicama tog foruma prema NATO-u.

Tokom boravka u Kijevu, ministar Cikotić imao je bilateralne razgovore s ministrom odbrane Ukrajine Anatolijem Grytsenkom s kojim je potpisao Memorandum o razumijevanju između ministarstava odbrane BiH i Ukrajine.

U razgovoru sa zamjenikom ministra odbrane Italije precizirane su aktivnosti i oblici saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane. Ministar se susreo i s ministrima odbrane Crne Gore, Turske, Grčke i Slovenije s kojima su razmatrana određena pitanja značajna za saradnju BiH s ovim zemljama u domenu sigurnosti i odbrane.

Predviđeni su razgovori s ministrima odbrane Hrvatske i Srbije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.