BiH
0

BiH Dan slobode medija dočekuje kao djelimično slobodna zemlja

SRNA
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan slobode medija, koji je ustanovljen 3. maja 1991. godine usvajanjem Deklaracije u Windhoeku, na konferenciji Ujedinjenih nacija o slobodi medija u Africi, koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

Tom deklaracijom, cenzura je proglašena za grubo kršenje ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbijede poštivanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Svjetski dan slobode medija obilježavanje se svake godine 3. maja, a odluku o njegovom obilježavanju donijela je Generalna skupština UN sa ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i podsjete države da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i da bi bila obilježena godišnjica Vindhoške deklaracije.

U posljednjem godišnjem izvještaju američke nevladine organizacije "Freedom House", BiH je u pogledu slobode medija označena kao "djelimično slobodna zemlja" i zauzima 97. mjesto.

Srbija zauzima 78. mjesto i nalazi se ispred drugih zemalja bivše Jugoslavije, osim Slovenije koja je ocijenjena kao slobodna.

U najnovijem izveštaju "Freedom Housea", Kosovo je prvi put tretirano odvojeno i zauzima 108. poziciju,  Makedonija 94., Hrvatska je na 85. mjestu i Crna Gora na 80.  

Svjetski dan slobode medija UNESCO obilježava održavanjem UNESCO/Guillermo Cano - nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gdje u svijetu. 
Nagrada se dodeljuje od 1997, na prijedlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu štampe, kao i zemalja članica UNESCO-a.

Nagrada je nazvana u čast Guillerma Canoa, kolumbijskog novinar koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista "El Espectador" u Bogoti, 17. decembra 1986. poslije Canovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESCO Svjetski dan slobode štampe svake godine takođe obilježava i okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta. Svaka konferencija ima glavnu temu, a  u vezi je sa slobodom štampe, medijskog pokrivanja terorizma, nekažnjivosti i ulozi medija u postkonfliktnim zemljama.