Španski ambasador
0

"BiH ću nositi u srcu"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Fahad Al-Zeid organizirao je danas u hotelu "Holiday Inn" u Sarajevu oproštajni prijem u čast ambasadora Kraljevine Španije Jose Maria Castroviejo y Bolibar.

U pozdravnom govoru ambasador Al-Zeid je kazao da su predstavnici diplomatskog kora u BiH imali odlične odnose s Bolibarom.

"Ambasador Bolibar je tokom trogodišnjeg mandata učinio mnogo za BiH i na tome smo mu svi zahvalni", kazao je Al-Zeid.

Bolibar je zahvalio kolegama diplomatima na odličnoj saradnji te istakao da s tugom odlazi iz BiH.

"Odavde putujem u Južnu Afriku i to će biti moj zadnji angažman pred mirovinu. Boravak u BiH me je obogatio novim iskustvima i gdje god budem bio ovu zemlju nosit ću u srcu", kazao je Bolibar.

U toku njegovog mandata, Španija je organizirala više od 120 seminara iz različitih oblasti: ljudskih prava, evropskih integracija, demokratije, itd. Španija već 15 godina intenzivno pomaže BiH u razvoju putem projekata vezanih za infrastrukturu te edukativnih projekata. Od početka angažmana u BiH, Španija je uložila dva miliona i 200.000 eura.

Ambasadora Španije danas su, između ostalih, ispratili ambasadori Francuske, Palestine, Italije, Saudijske Arabije i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.