Vijeće sigurnosti UN-a
0

BiH čeka na odluku hoće li postati nestalna članica

FENA
Željko Komšić u New Yorku
Željko Komšić u New Yorku
Generalna skupština UN-a u četvrtak će na tajnom glasanju birati pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom, koje 1. januara 2010. godine trebaju zamijeniti Hrvatsku, Libiju, Vijetam, Kostariku i Burkinu Faso.

Izbore za pet od deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ove godine ne prati neizvjesnost, jer se kroz UN-ov regionalni sistem kandidiranja ranije došlo do pet kandidata za pet raspoloživih mjesta. U izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore, navodi se da je za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti iz grupe zemalja istočne Evrope, jedini kandidat Bosna i Hercegovina, nakon što se Poljska početkom 2008. godine povukla iz utrke. Istočnoevropska grupa u UN-u potvrdila je kandidaturu BiH 28. januara 2009.

Organizacija islamske konfrencije (OIC) podržala je kandidaturu BiH u maju na ministarskom sastanku u Damasku. OIC ima 57 članica i stalnu delegaciju u UN-u. BiH, koja nikada nije bila članica VS UN-a, naslijedit će Hrvatsku na mjestu istočnoevropske članice Vijeća. Slovenija je 1997. godine bila prva bivša jugoslavenska republika koja je izabrana u VS UN-a. Bivša SFRJ imala je četiri mandata u Vijeću, a posljednji 1988-89.

Kandidat azijske grupe je Liban, koji iza sebe ima jedan mandat nestalne članice Vijeća 1953-54. godine, dok je kandidat Latinske Amerike i Kariba, Brazil, iza kojeg je devet manadata u Vijeću sigurnosti UN-a, posljednji u razdoblju 2004-05. godine.

Afrička grupa, koja ima pravo na dva kandidata, istakla je Nigeriju, koja je imala tri mandata i Gabon, iz kojeg su dva mandata u Vijeću sigurnosti, prenosi u četvrtak Hina.

Povodom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Stalna misija BiH pri UN-u je u utorak navečer organizirala prijem za predstavnike diplomatskog kora na East Riveru, koji je otvorio ambasador Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri UN-u. Na iznimno posjećenom prijemu, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

  • Vaše prisustvo potvrđuje da Bosna i Hercegovina u svijetu ima veliki broj prijatelja, zemalja koje su stajale uz nas u teškim trenucima, i koje su danas naši partneri u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta, kazao je Komšić.

U New Yorku se nalazi i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji će prisustvovati glasanju u Generalnoj skupštini UN-a. Bosna i Hercegovina mora dobiti dvije trećine glasova od ukupnog broja zemalja članica Skupštine UN-a kako bi bila izabrana u prvom krugu glasanja. To znači da će joj biti potrebno više od 128 glasova podrške od ukupno 192 zemlje članice UN-a. Izbor novih članica može otvoriti i neka proceduralna pitanja u razdoblju 2010/11. godine, navodi se u izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore.

Naime, BiH i Libanon su i same na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. Povelja UN-a predviđa mogućnost sukoba interesa koji može proisteći iz članstva u Vijeću, te ustanovljuje pravilo da članica izravno upletena u neko pitanje mora biti suzdržana kod glasanja. Ta pravilo, koje se često naziva „obavezna suzdržanost“, sadržano je u čl. 27 (3) Povelje UN-a, podsjeća Hina.