Korektiv društva
0

FOTO / BiH će ubrzo dobiti žensku vladu

Piše: E. G.
Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banje Luke pokrenuli su inicijativu za osnivanje ženske vlade BiH, kakve već postoje u različitim zemljama, uključujući i naše susjede. Najjednostavnije rečeno, uloga ovakve vlade bi bila da djeluje kao korektiv društva.
Sa današnjeg okupljanja u restoranu Barhana u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa današnjeg okupljanja u restoranu Barhana u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ženska vlada u sjeni bi prvi put u BiH promovisala ženski stručni potencijal u različitim oblastima i artikulisala stavove i potrebe žena sa ciljem unapređenja položaj žena, povećanja njihovog učešća i ostvarenja utjecaja u bh. društvu. Ženska vlada BiH je zapravo dio šireg projekta "Ženska strana politike", kroz koji se fokus želi staviti na mlade žene i djevojke, članice političkih partija i nevladinog sektora.

Praktično i teoretsko znanje

Ova inicijativa, kao i ostali projekti Fondacije CURE i Helsinškog parlamenta građana, je već promovisana u Banjoj Luci, a danas je na radnom doručku s medijima i članovima ovih nevladinih organizacija predstavljena i u Sarajevu.

"Želimo osnažiti ove žene, želimo im u praktičnom i teoretskom smislu dati razne vještine i sposobnosti i osnažiti ih za praktično djelovanje, što će im pomoći da snažnije djeluju unutar svojih partija. 'Ženska strana politike' je projekt koji se realizuje u godinu dana. Nažalost, takva je situacija da nemamo puno žena, pogotovo ne u izvršnoj vlasti. Mi u sklopu ovog projekta imamo tri aktivnosti, a prva je osnivanje ženske političke akademije i već je prošao rok za prijave, odabrali smo već 26 polaznica. Mi se nadamo da će projekt u prvoj godini biti uspješan i da ćemo najesen upisati i drugu generaciju polaznica. Drugi projekt je formiranje Ženske alternativne vlade čiji je cilj promovisanje ženskog stručnog potencijala u BiH. U Srbiji recimo od 2007. godine postoji takva organizacija koja djeluje kao neprofitno, nestranačko i nevladino tijelo. Crnogorke su nešto takvo također pokrenule i njih su podržali privatni sponzori. Treći projekt je formiranje čitalačkih klubova pri fakultetima političkih nauka u Sarajevu i Banjoj Luci. Tim čitalačkim forumom želimo malo senzibilisati studentice i studente, upravo u pitanju rodne ravnopravnosti", rekla je Vesna Stojanović iz Helsinškog parlamenta građana Banje Luke tokokom predstavljanja projekta.

Vesna Stojanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vesna Stojanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Organizacija će dati i dvije stipendije onim studentima koji budu željeli pisati naučne, magistarske i diplomske radove o genter pitanjima.

Na današnjem okupljanju se moglo čuti da u BiH postoje žene koje imaju impresivne biografije, ali da se o njima ništa ne zna. Kao i na sličnom sastanku u Banjoj Luci i u Sarajevu su učesnice u srijedu dale svoje mišljenje o tome koji su osnovni problemi s kojim se susreću bh. žene, bile one već etablirana imena ili "obične" koje također čine bh. društvo, ali se njihov glas ne čuje.

Kada je u pitanju Ženska vlada BiH dati su već neki prijedlozi o ministarstvima koja bi je trebala činiti pa je tako predloženo da Ženska vlada u sjeni treba imati: Ministarstvo za aktivizam, Ministarstvo nauke, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo kulture i prosvjete, Ministarstvo za ekonomska pitanja, Ministarstvo za unapređenje mentalnog zdravlja i slično. Učesnice u Banjoj Luci i Sarajevu su predlagale ministarstva koja one misle da trebaju postojati i koja ne moraju biti pandan onima na državnim ili entitetskim nivoima. Među potencijalnim predloženim ministricama su se našle brojne uspješne žene, među kojima su univerzitetske profesorice, poput Lamije Tanović, rediteljica Jasmila Žbanić, kao i brojne druge žene iz različitih oblasti društva.

Ministarstvo mentalnog zdravlja

Današnjem sastanku je prisustvovala i glumica Minka Muftić koja je predložila da ovakva alternativna vlada obavezno mora imati i ministarstvo za etička pitanja ili ministarstvo koje se bavi duhovnim preporodom bh. čovjeka.

"Ne vjerujem da će se bilo šta u svijetu promijeniti, ako budu vladale samo žene ili samo muškarci. Ne može nijedna stranka bilo šta promijeniti dok se čovjek ne vrati svojim duhovnim principima. Također, ništa nije unazadilo čovjeka kao napredak tehnike, zbog toga mislim da i bh. društvo mora povesti računa o mentalnom zdravlju svojih građana. Kada se ostavi moralni pečat, kasnije sve ide kako treba", rekla je Muftić.

Branka Inić iz Helsinškog komiteta BiH je ocijenila kako je ovo veomo interesantna i važna tema, ali da joj se mora pristupiti obzbiljno.

"Prilikom formiranja ove vlade moramo znati prije svega šta je to problem u našem društvu. Ovo je ozbiljno pitanje, ali prije toga moramo znati šta su propusti, recimo u obrazovanju. Ako kažemo da u BiH postoji kriza morala, moramo znati zašto je to tako, šta ne valja", rekla je Inić.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Učesnice današnjeg skupa su istakle i to da su u razgovoru sa članicama različitih političkih partija u BiH primijetile da one ne znaju zbog čega su ustvari u politici te da je evidentno da su gurnute u političke partije, samo da bi popunile zakonom propisani broj žena na listama stranaka.